In de behoefte aan satire wordt ruim voorzien

Sinds november organiseert DWDD 'Van Kooten en De Bie. En wel hierom', een serie 'minicolleges' (gesprekjes) over de tijdloosheid van het duo. Zo ongeveer rond dezelfde tijd begon ik aan mijn eigen Koot & Bie-project.

Frank Heinen
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ik vis dagelijks uit het Youtube-mer à boire rond lunchtijd een oude Keek op de week en kijk die. Als die afgelopen is, kiest de site zelf een volgende aflevering uit. Die ik dan ook kijk. Hetzelfde heb ik ook een tijdje met de Vlaamse evenknie Alles kan beter gehad. Je werk lijdt eronder, maar voor je levensgeluk doet het wonderen.

Zo'n lunchvlucht naar een parallel universum is vermoedelijk niet wat Bert Wagendorp bedoelde toen hij anderhalve week geleden in zijn column schreef 'De behoefte aan satire is groter dan ooit,' maar vooruit.

In die behoefte wordt ruim voorzien door het almaar scherper en grappiger wordende Zondag met Lubach (hoogtepunt van deze week: DENK-carnavalskraker 'Kedenkedenkedenkedenk Kuzuuuuuuu'), door de vrijdagse DWDD-minirubriek van De Partizanen en, in het land waar de satire ruimschoots door de werkelijkheid is ingehaald, door Trevor Noah in The Daily Show en door John Oliver. Die laatste begon in zijn Last Week Tonight aan een tirade die twintig minuten aanhield en waarna de schuimbekmonologen van Wim de Bies 'Duitse leraar' de volgende dag klonken als de voice-over van Rail Away.

Oliver, achter wiens olijke hoofd een Britse gestrengheid schuilt die je doet lachen en tegelijk misdaden doet bekennen die je niet hebt gepleegd, werkte via een vlammend, zorgvuldig opgebouwd betoog over de waterval aan leugens die de nieuwe Amerikaanse president uitbraakt, in de richting van iets schitterends. Door reclametijd in te kopen rond de programma's die Trump dagelijks kijkt - getuige zijn tweets, die een canonzang vormen met wat er in die programma's wordt beweerd - zouden er 'enkele feiten aan Trumps mediadieet worden toegevoegd.' Resultaat: een cowboy voor een flip-over. 'Actually, there are many non-you people. We call those: 'other people'.'

Tekst gaat verder onder de video.

Het filmpje van Oliver werd de afgelopen dagen druk rondgepompt over het internet; alleen al op Youtube was het woensdagavond ruim acht miljoen keer bekeken. Ik dacht aan een ander filmpje dat begin deze week mijn filterbubbel kwam binnengedreven. Het was afkomstig van De Ideale Wereld, zeg maar de Vlaamse Zondag met Lubach, maar dan driemaal per week. Het betrof een soort huis-aan-huisenquête over een wetsvoorstel om mensen te laten uitzetten als er slechts een 'vermoeden van terrorisme' rond hen bestaat.

Daar waren alle ondervraagden het mee eens.

'Maar er moet wel echt een vermoeden zijn,' zei een oomachtige heer. Daarna ging de reporter nogmaals langs dezelfde huizen. Ditmaal verkleed als agent. 'Er zijn vermoedens dat u met de fiets door het rode licht gereden bent. We vermoeden dat dat een boete van honderd euro gaat worden.'

'Dan moet je dus bewijzen hebben,' zei een man die even ervoor nog - enfin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden