In de bankjes voor de laatste tekst van Wolkers

De voorronde van het Groot Dictee is ingevuld door 3.359 mensen. Wie zijn straks de deelnemers aan het echte dictee?...

Tonnetje-rond, tonnetje rond of tonnetjerond? Die laatste dus. En dat ging in de voorronde van het Groot Dictee der Nederlands Taal toch wel vaak mis. Probleemgevalletjes waren ook derdewereldland (geen hoofdletters, geen koppelteken) en spic en span (met een c dus).

Maar verder is de voorronde, waarvan op deze pagina de juiste antwoorden zijn afgedrukt, in vergelijking met vorige jaren redelijk goed gemaakt. Van de 3.359 inzendingen (2.710 op internet, 949 per post) waren er 139 foutloos. Vorig jaar waren dat er 87, op ruim vierduizend inzendingen.

Een beetje business as usual, zou je zeggen. Maar dat zal niet zo blijven. Het Groot Dictee gaat op voorhand al een bijzondere editie tegemoet: de tekst waarover iedereen zich volgende week het hoofd kan breken, is geschreven door Jan Wolkers. Hij overleed op 19 oktober, daags nadat hij in het ziekenhuis de laatste punten en komma’s had gezet.

De bedoeling was dat Wolkers het dictee zelf zou voordragen, op Texel. Zijn vrouw Karina Wolkers neemt nu de honneurs waar; zij zal in de Eerste Kamer het dictee van haar man voorlezen, waarna zij ook zal plaatsnemen in de jury. Net als in eerdere jaren zullen vervolgens nieuwslezer Philip Freriks en zijn Vlaamse collega Martine Tanghe de tekst op dicteersnelheid voorlezen.

In de bankjes zitten dan onder anderen het twintigtal deelnemers aan de voorronde in de Volkskrant. De geselecteerden c.q. gelukkigen: Cathy Amendt, Eindhoven; Ada Andriesse, Voorburg; Bob Boersema, Ermelo; Annemarie Cornax, Haalderen; Johan Graus, Nijmegen; Rolf Harbers, Rotterdam; Jan-Willem Hoogland, Zeddam; Leo Joziasse, Gouda; Merije Kerpel, Zwolle; Doortje Kroes, Steenderen; Thijs Kuijpers, Eindhoven; Jeroen de Lange Boom, Utrecht; Maya Meesters, Rotterdam; Tim van Remmerden, Amsterdam; Maartje Schmiermann, Drunen; Linda Vaandering, Pijnacker; Wim Willemsen, Zutphen; Gert van Willigen, Amsterdam; Trees Wissenburg, Driebergen; Marie-José Wouters, Amsterdam.

Het Vlaamse dagblad De Standaard heeft tien Belgische deelnemers geselecteerd.

Aan de andere kant in de Kamer zullen de BN’ers en BV’ers plaatsnemen, de Bekende Nederlanders en de Bekende Vlamingen. Onder de Nederlandse prominenten bevinden zich staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga, oud-volleybalinternational Bas van de Goor, presentatrice en ex-Dolly Dot Angela Groothuizen, weerman Gerrit Hiemstra, Onderweg naar Morgen-actrice Jasmine Sendar, advocaat (van Holleeder) Jan-Hein Kuijpers, en striptekenaar Dick Matena, die onder meer een beeldverhaal maakte van Kort Amerikaans, de eerste roman van Jan Wolkers.

Aan Vlaamse zijde vinden we voormalig bokskampioen Freddy de Kerpel, Kabouter Kwebbel alias Agnes de Nul, Miss Belgian Beauty Nele Somers, en Guido Belcanto, zanger, muzikant, de Koning van het Vlaamse levenslied.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is woensdag 19 december te zien om 20.30 uur op Nederland 1. Het Groot Kinderdictee, geschreven door kinderboekenschrijfster Francine Oomen, wordt uitgezonden op zaterdag 15 december om 20 uur bij Z@PP op Nederland 3. Voor het eerst hebben tientallen scholen hun beste dicteemaker afgevaardigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden