In de aanbieding: een kind voor 2 duizend gulden

Tientallen keren was het gelukt, maar deze keer ging het mis. Toen kort geleden de ervaren kidnapper Chen Qifu midden op straat een jongetje probeerde weg te snaaien, werd hij door omstanders overmeesterd....

Ontvoeren van vrouwen en kinderen is in de binnenlanden van de Chinese Volksrepubliek een bloeiende industrie. De vrouwen worden meestal verkocht aan mannen die om een bruid verlegen zitten. Ontvoerde jongens komen vaak terecht bij kinderloze echtparen die op zoek zijn naar een erfgenaam. Gekidnapte meisjes wacht een bestaan als echtgenote, bijzit of hoer. Per jaar worden in China naar schatting zevenduizend kinderen ontvoerd.

Een belangrijk centrum van de ontvoeringsindustrie is de stad Guiyang in de zuidwestelijke provincie Guizhou. Bij voorkeur worden kinderen gepakt van mensen uit het binnenland die net naar de stad zijn gekomen om werk te zoeken. Het zijn ideale slachtoffers: de ouders hebben het te druk om op hun kinderen te letten, en de kinderen kennen in die vreemde omgeving de weg naar huis niet.

Chen Qifu opereerde al sinds 1995 in Guiyang. Zijn bende bestond uit 28 personen, allemaal leden van dezelfde familie en afkomstig uit hetzelfde dorp. Allen zijn gearresteerd. Ze verkochten de kinderen in Kanton in de naburige provincie Guangdong voor gemiddeld 2 duizend gulden per stuk. Daar kochten ze het liefst villa's en vrachtauto's van.

Chen bekende dat hij sinds het begin van zijn operaties zestig kinderen heeft gekidnapt. Maar de politie vermoedt dat het er nog veel meer zijn geweest. Ze slaagde erin 41 kinderen terug te vinden. De oudste was 7 en de jongste net 1. Op één na waren het allemaal jongens. Na een oproep aan ouders van vermiste kinderen meldden zich honderden mensen. De meeste kinderen kenden hun naam en adres niet. Slechts zeven van hen konden met hun ouders naar huis. Met DNA-onderzoek hoopt men nu de identiteit van de andere kinderen vast te stellen.

Soms worden kinderen ook ontvoerd vanwege het geld van hun ouders. De 12-jarige Zhang Li pochte laatst in een video-amusementshal in Peking tegen zijn vriendjes dat zijn vader een machtig kaderlid van de communistische partij was en dat hij, zoals zoveel kaderleden, veel geld had verdiend aan de smokkelarij: 20 miljoen gulden. Stoere taal, maar het was gelogen. Zhangs vader was geen partijlid en geen smokkelaar, maar hoofd van een privéschool met een normaal salaris.

De zondag daarop was het opscheppertje opnieuw in de videohal. Vreemden lokten hem mee. Even later kreeg zijn moeder een telefoontje: als ze haar zoontje levend wilde terugzien, diende ze binnen 48 uur 10 miljoen gulden te betalen. De moeder lichtte de politie in, die de bende in de boeien sloeg drie kwartier voor het aflopen van het fatale ultimatum. Zhang Li zal over zijn vader nooit meer opscheppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden