In China is een ander te hulp schieten eindelijk geen juridisch risico meer

Je zou wel gek zijn om iemand die in China bloedend op straat ligt de helpende hand toe te steken. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die voor de rechter zijn gesleept omdat ze wél hadden geholpen, en dat schrikt af. Daarom is er sinds deze maand een nieuwe wet van kracht die barmhartige Samaritanen moet beschermen.

De Chinese vlag Beeld anp
De Chinese vlagBeeld anp

Volgens deze wet kunnen mensen die iemand anders helpen, bijvoorbeeld niet meer verantwoordelijk worden gesteld voor de medische kosten als er iets misgaat. Slachtoffers die compensatie eisen, moeten voortaan bewijs kunnen overdragen dat degene die hen geholpen heeft, ook degene was die hen heeft verwond.

Want daar ging het in het verleden vaak mis. Zo schoot de heer Peng Yu in 2006 een oudere dame te hulp die op straat was gestruikeld. Als dank klaagde zij hem later aan, en beweerde dat Peng Yu haar een duw had gegeven. De rechter ging daarin mee, want 'niemand zou iemand anders helpen als hij zich niet schuldig voelde', en legde Peng Yu een forse boete op.

In 2014 pleegde een man in de provincie Guangdong zelfmoord, nadat de oudere die hij op straat had geholpen, claimde dat hij door hem tegen de grond was geduwd en een forse compensatie eiste.

Het probleem werd zo groot, dat een Chinese verzekeringsmaatschappij een polis op de markt bracht, waarmee mensen zich kunnen verzekeren tegen de juridische kosten waar je tegenaan kunt lopen als je iemand te hulp schiet. Maar de meeste mensen lopen liever gewoon met een boog om hulpbehoevenden heen.

Zo kon het gebeuren dat een zwaargewonde peuter in 2011 volledig werd genegeerd door omstanders. De 2-jarige Wang Yue werd in Foshan (Guangdong) eerst door een busje, en daarna door een vrachtwagen overreden. Ze lag bloedend op een drukke straat, en op videobeelden is te zien hoe 18 mensen (onder wie een moeder met een peuter aan de hand) haastig aan het kind voorbij liepen. Uiteindelijk bekommerde een voddenraapster zich om het meisje, dat 8 dagen later in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleed.

Naar aanleiding van deze zaak vroeg de omroep Phoenix-TV (Hongkong) op haar website wie bereid was om een vreemde in nood te helpen. Hier werd door 20.000 mensen op gereageerd, en slechts 7 procent van hen beweerde dit zeker te doen. Meer dan 45 procent zei 'weg te kijken' en 43 procent zou alleen helpen als er een videocamera in de buurt was, waarmee ze hun onschuld konden bewijzen.

Verschillende steden hebben sindsdien al regelingen getroffen die burgers moeten beschermen als ze vreemdelingen te hulp schieten. Zes jaar na de dood van Wang Yue, is dat nu ook landelijk het geval.

Hoe de zaak tegen de Nederlander Harm Fitié in China aan alle kanten rammelt
De Nederlander Harm Fitié zou in Beijing zijn buurman mond-op-mondbeademing hebben gegeven, nadat de dronken man van het dakterras was gevallen. Voor deze hulp kreeg Fitié een celstraf van 4,5 jaar opgelegd.

Fokke Obbema: 'Moord op een baby - hoe vreemd is China?'
Chinezen vinden dat de moraal in hun land er het afgelopen decennium op achteruit is gegaan, schrijft Fokke Obbema. 'Zijn Chinezen vooral anders dan wij, omdat zij achterlozer met een mensenleven omgaan?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden