In café zei hij: er gaat iets groots gebeuren

De gijzeling in de Amsterdamse Rembrandttoren eindigt maandag om halfvijf op het toilet van de receptieruimte met twee schoten door het hoofd uit het geweer van de 59-jarige gijzelnemer uit Uithoorn....

Hij heeft zijn doel bereikt: media-aandacht voor de 'creatieve onzin' over de breedbeeldtelevisie.

De man had zijn actie in vage bewoordingen aan bekenden in zijn stamcafé in Amsterdam aangekondigd. Er zou iets groots gebeuren, waar ze allemaal van zouden opkijken, zei hij. We dachten dat het met zijn gezondheid te maken had, aldus een bekende, die niet met zijn naam in de krant wil. 'De laatste tijd vroeg hij geregeld: wat zou jij doen als je een hersentumor had en nog maar kort te leven?'

De kroeggangers kenden zijn aversie tegen breedbeeldtelevisie. We wisten meteen dat hij het was, zegt de barvrouw. Een man die hem kende uit het café nam meteen contact op met de Amsterdamse politie met het aanbod om als bemiddelaar op te treden. 'Naar mij luistert hij wel.' Pas om vijf uur kreeg hij een telefoontje van de centrale recherche met de mededeling dat de gijzelnemer dood was.

Enkele dagen terug liet de 59-jarige dader zijn kroeggenoten foto's zien van zijn hobbykamer. Daarin stond een apparaat om kogelhulzen te vullen. En er hing een enorm zwart geweer aan de muur. 'Ik dacht dat het van plastic was, maar het was echt', zegt een klant.

In 1998 begint de 59-jarige man zijn kruistocht tegen de zwarte balken op het breedbeeldscherm die hem het kijkplezier hebben ontnomen. De ergernis loopt eind 2001 sterk op als hij merkt dat niemand zijn grieven deelt en weigert hem serieus te nemen.

Maandag om tien voor half tien slaat de schrik de Amsterdamse politie en justitie om het hart. Precies een halfjaar na het drama van de Twin Towers in New York loopt een zwaarbewapende man met een koffer vol explosieven het hoogste gebouw in Amsterdam binnen. Daar houdt hij de receptioniste en zeventien werknemers onder schot.

Op het Amsterdamse hoofdbureau van politie wordt een crisiscentrum ingericht. Vanaf twee uur zitten burgmeester Job Cohen, hoofdofficier van justitie Leo de Wit en korpschef Jelle Kuiper er. Er is dan direct contact met de gijzelnemer via een professionele onderhandelaar. Tot die tijd verlopen de gesprekken via persfotograaf Frank van den Berg.

De gijzelnemer wil de Philips-directie spreken, want de misleiding over de breedbeeldtelevisie moet een halt worden toegeroepen. Maar Philips blijkt zes maanden geleden te zijn verhuisd naar de belendende Breitnertoren.

Zijn eis blijkt nogal opvallend: de media moeten ruchtbaarheid geven aan de breedbeeldtelevisie die niet zou deugen. Een obsessie die, volgens zijn buren en de politie, hem al jaren in zijn greep houdt.

Tegen de ramen aan de voorzijde van de toren laat hij werknemers A-viertjes plakken met daarop grote, zwarte letters. PHI-lies staat erop. Een parodie op Phi-lips. Daarna verschijnt telkens een paar verdiepingen hoger teksten als 'Kleisterlee lies', 'Mislead' en 'Misled'. Kleisterlee is bestuursvoorzitter van Philips.

Philips en andere breedbeeldtv-verkopers zouden de consument bedriegen en misleiden. 'Politici verkopen de macht aan de multinationals', waarschuwt de gijzelnemer in een fax aan het NOS-Journaal.

Sommigen van de 237 werknemers weten in de loop van de ochtend de toren via de brandtrap te verlaten, anderen blijven zitten. De ING-directeur van de regio Amsterdam staat achter het rood-witte lint bij de journalisten te wachten om zijn mensen op te vangen. Maatschappelijk werkers staan klaar om de werknemers bij te staan als het drama over is.

'De sfeer is rustig binnen', zegt de ING'er. 'Ze hebben geen eten, het restaurant is dicht. Op de gang staat slechts een soepautomaat. Sommigen zijn aan het werk.' Dan wordt hij gebeld door een van zijn collega's in het gebouw. Hij meldt de primeur, duidelijk opgelucht: 'Hij is neergeschoten, alle anderen hebben het overleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden