In bus met airco naar huis: Libanon laat 130 IS-strijders vrij in ruil voor acht gedode soldaten

Ruim honderd IS-strijders en hun vrouwen en kinderen zijn maandag in airconditioned bussen vanuit Libanon naar Syrië vervoerd. Daar gaan ze vrijuit. Ze worden geruild voor de lichamen van acht gestorven Libanese soldaten.

In deze bus wordt een deel van de IS-strijders naar Syrië gebracht. Beeld afp

De IS-strijders en hun families hielden zich de afgelopen jaren verscholen in een afgelegen bergstreek op de grens van Libanon en Syrië. De afgelopen weken zijn zij omsingeld door de sjietische militie Hezbollah, het Libanese leger en het Syrische leger van president Bashar al-Assad.

Deze groeperingen besloten dit weekend tot de opmerkelijke amnestie aan IS. In ruil voor de vrije aftocht van ongeveer 130 IS-leden krijgt Libanon acht lichamen terug, van soldaten die door IS in 2014 zijn gegijzeld en vervolgens gedood.

'Het terugsturen van IS-militanten in wagens met airconditioning is geoorloofd, omdat wij ons houden aan de filosofie van een staat die geen wraak zoekt', stelde majoor-generaal Abbas Ibrahim, het hoofd van de Libanese inlichtingendienst. Volgens Libanese media onderhandelde Ibrahim persoonlijk met IS.

De deal met de extremistische beweging heeft geleid tot beroering binnen de Libanese overheid. 'Wat is de wijsheid van het vrijlaten van IS nu we het lot van onze soldaten kennen?', vroeg de minister van informatie, Melhem Riachi, zich op Twitter af. 'Wijsheid is hen opsluiten, berechten en vernietigen!'

Het Syrische staatspersbureau SANA toonde maandag foto's van de evacuatie van de IS-strijders. Zij zijn in witte touringcars via een meestal ongebruikte route de Libanees-Syrische grens over gezet. Met een speciale vrijgeleide konden ze daarna hun weg vervolgen over het grondgebied dat in handen is van de Syrische president Bashar al-Assad. Voor gewonde IS-strijders waren er ambulances beschikbaar van de Syrisch Arabische Rode Halve Maan.

De IS-strijders worden in airconditioned bussen naar het oosten van Syrië gebracht waar IS zich hergroepeert na de val van Mosul. Beeld afp

Verlost van hardnekkige enclave

Eindbestemming van het konvooi is de stad Deir ez-Zor in het olierijke oosten van Syrie. IS hergroepeert zich hier na de val van de Iraakse stad Mosul en de belegering van de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa in Syrië.

Met het over de grens zetten van de strijders lijkt Libanon verlost van een hardnekkige IS-enclave aan zijn uiterste oostgrens. Daar, in een nauwelijks begaanbaar gebied, wist de groepering zich in 2014 in te graven. Nadat het Libanese leger verliezen leed bij eerdere pogingen de groep te verslaan, werd besloten tot het hermetisch afgrendelen van de regio, die nauwelijks bewoond is.

Eerder deze zomer begon Hezbollah een offensief om IS te verslaan, evenals strijders van het eveneens extremistische Nusra-front die zich verderop hadden ingegraven. De betrokkenheid van Hezbollah ligt gevoelig: internationaal geldt de militaire tak van deze sjietische beweging als een terreurorganisatie.

Beroering binnen de Libanese overheid: 'Wijsheid is hen opsluiten, berechten en vernietigen!'. Maar deze IS-strijder gaat gewoon naar huis. Beeld afp
Een Syrische soldaat houdt de wacht bij een bus vol IS-strijders. Beeld afp

Het Libanese leger nam daarom vorige week het initiatief in de oorlog over. Officieel was er daarbij 'geen coördinatie' met Hezbollah, om donoren in de Verenigde Staten en Europa tevreden te stellen. In werkelijkheid is het Libanese militaire apparaat volstrekt verweven met Hezbollah, dat een belangrijk machtsblok vormt binnen de Libanese regering.

'Een wonder', noemde Hezbollah-leider Hassan Nasrallah het vertrek van de IS-strijders naar Syrië maandagavond in een televisietoespraak. Hij verdedigde de beslissing om hen per bus de vrije aftocht te geven, omdat IS zich ook 'aan de afspraken' heeft gehouden.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.