NieuwsTerughalen Nederlandse reizigers

In buitenland gestrande Nederlanders krijgen hulp van speciale alarmcentrales

Minister Blok van Buitenlandse Zaken gaat samenwerken met de reissector om gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland op te halen. De coördinatie en organisatie van de repatriëringsvluchten komt in handen van speciale alarmcentrales.

Vliegtuigen op Schiphol Beeld ANP
Vliegtuigen op SchipholBeeld ANP

Voor de volgens Blok ‘unieke’ operatie bundelen de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat de krachten met het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse reissector. Voor de operatie is maximaal 10 miljoen euro uitgetrokken, 6,6 miljoen hiervan komt van de overheid.

Gestrande reizigers moeten zelf nog wel een bijdrage leveren aan een ticket voor een repatriëringsvlucht: 300 euro voor vluchten binnen Europa, 900 voor daarbuiten. Dat is relatief goedkoop vergeleken met reizigers die eerder halsoverkop naar huis afreisden: die betaalden soms tot wel 2.000 euro voor een lastminuteticket.

De regeling is alleen voor Nederlanders die tijdelijk in het buitenland zijn, Nederlanders die in het buitenland wonen vallen er buiten. Ook mensen met een pakketreis vallen niet binnen deze regeling, maar worden direct door hun reisorganisatie geholpen. Corendon laat weten bijna al hun pakketreizigers al thuis te hebben gebracht, Sunweb zelfs allemaal.

Melden

Reizigers die nog wel vastzitten in het buitenland wordt nu gevraagd zich te melden op bijzonderebijstandbuitenland.nl. Als daaruit duidelijk wordt wie waar vastzit, worden er repatriëringsvluchten georganiseerd.

Verscheidene Nederlandse ambassades in het buitenland vroegen reizigers al eerder zich te melden. ‘Toch vragen we dat opnieuw’, zegt een woordvoerder van het ministerie Buitenlandse Zaken. ‘In dit formulier stellen we iets andere vragen, met aanvullende informatie.’

Door het ontbreken van een goed overzicht, is het volgens Blok onduidelijk hoeveel Nederlanders precies vastzitten in het buitenland. Volgens de minister gaat het om ‘duizenden reizigers’.

Uit bed gehaald

Ondanks de beloofde inspanningen biedt de regeling op korte termijn niet voor iedereen een uitweg. KLM/Air France zet deze week al twee repatriëringsvluchten in naar Buenos Aires, maar die bieden alleen uitkomst voor reizigers die in de Argentijnse hoofdstad gestrand zijn. Het hele land is in lockdown en de Nederlandse ambassade adviseert reizigers buiten Buenos Aires een veilige plek te zoeken.

Bram Smolenaars zit daarom vast in de Argentijnse provinciestad Ushuaia waar de situatie er niet beter op wordt. ‘Afgelopen nacht zijn we om 03.30 uur van ons bed gelicht door de politie’, zegt hij. ‘Voor een paspoortcontrole.’ Hij probeert nu alsnog naar Buenos Aires te komen.

In veel gevallen hebben landen restricties opgeworpen voor het vliegverkeer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat met overheden in overleg om het in die gevallen toch mogelijk te maken Nederlanders op te halen. ‘Het streven is op zeer korte termijn mensen te helpen’, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. ‘Maar soms zal het toch echt nog even duren.’

Dat geldt waarschijnlijk ook voor George Millenaar (65) die samen met drie vrienden in verplichte thuisquarantaine vastzit in El Salvador. In het land geldt de komende maand een algehele lockdown. Op straat ziet Millenaar het leger patrouilleren. Het vliegveld is gesloten. ‘Hoe moeten we dan naar Nederland komen?’

Millenaar staat in goed contact met het plaatselijke Nederlandse consulaat. Maar ondanks de aangekondigde regeling is ook daar nog veel onduidelijk. ‘Voorlopig blijft het vooruitzicht dat we hier nog dertig dagen in ons appartementje moeten zitten.’

Pijnlijk getroffen reisindustrie rekent op snel terugverende reislust

De reisindustrie verkeert in diepe crisis. Tientallen miljoenen banen staan op de tocht. Maar wie komende maanden overleeft, kan een snelle opleving van het toerisme verwachten, stellen deskundigen. En daarbij rekenen ze niet op duurzamer gedrag van consumenten na de crisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden