In Buchten

'Een ganse pagina in de gazet', zegt Frans Hoedemakers trots. Het is zaterdagmiddag kwart voor één en hij zit achter een glas bier in café De Bar aan de Dorpstraat in Buchten....

Hij ziet er in zijn werkschoenen en vale spijkerbroek uit alsof hij nog moet klussen.

Als voorzitter van het plaatselijke wielercomité heeft hij voor elkaar gekregen dat Olympia's Tour, de oudste etappekoers van ons land, niet zoals de traditie wil in de hoofdstad, maar hier voor de deur zal eindigen. Ook de etappe van vandaag, de voorlaatste, voert

naar Buchten.'Ik vraag me af of één Amsterdammer weet waar Buchten ligt', heeft Frans in het interview gezegd.

Er komt een man in bruin pak het café binnen, type rooms-katholieke notabel met vroom brilmontuur. Hij loopt op Frans toe. Er volgt een woordenwisseling in dialect waaruit ik begrijp dat niet iedereen in het stuk in de regionale krant voldoende is genoemd. Frans geeft geen duimbreed toe. De man verdwijnt weer.

'Negen maanden voorbereiding en dan dit', moppert de voorzitter. 'Dit' is de regen die we door de openstaande deur kunnen zien vallen. Het heeft alle dagen door geregend in Olympia's Tour en het aantal zieken en uitvallers is dan ook groot. 'Och, het klaart al op. Vanochtend kraakte het nog', zegt iemand. Hij doelt op onweer.

Ik vraag wie er zoal meedoen bij de wedstrijd voor prominenten, het pauzenummer van vanmiddag. Er volgen namen: Thieu Buckx, Fons van Katwijk, Jan Krekels, Theo Buiting. Lokale helden, niet onbekend voor wie iets van wielersport weet. 'Jos Verstappen komt ook', zegt de vrouw achter de bar, die het jammer vindt dat ze dat laatste niet eerder bekend hebben gemaakt. Ze heeft het fototoestel al klaarliggen.

De autocoureur woont vijf kilometer verderop in Maaseik, net over de Belgische grens. 'Jos is daar gaan wonen vanwege het klimaat', wordt me bereidwillig uitgelegd. Ik kan het niet laten te vragen of dat aan de overkant van de Maas dan zoveel beter is. 'Toch zeker twintig procent', klinkt het geroutineerd.

Achterin het café is een tafel neergezet waar de prominenten zich kunnen inschrijven. Ze krijgen een daglicentie om de vijftien rondjes van twee kilometer door Buchten te mogen rijden. De meesten zijn grijs. Buikjes blijken in wielertenue moeilijk te verhullen.

De oudste deelnemer, Jan Willemsen, is zeventig jaar. Hij traint nog vijf keer per week en mag straks uit respect voor zijn leeftijd een minuut eerder starten. Er vinden warme begroetingen plaats. Grappen en

grollen vliegen heen en weer. Jos Verstappen komt niet opdagen.

Tegen drie uur worden er krukken naar buiten gedragen, want het is droog. De deelnemers aan Olympia's Tour komen een eerste keer voorbij. Over een uur of anderhalf zullen we ze terugzien. Het is een etappe van niks, want gisteren was de tijdrit en morgen wordt in het heuvelland het eindklassement gemaakt. Er zijn twee ongevaarlijke renners vooruit, die verder hun gang mogen gaan.

Om halfvier begint het weer te spetteren. Binnenblijven maar. Straks is er in de geelwit gestreepte feesttent een blaaskapel en krijgen we optredens van het duo Taai Taai en de groep Ziesjoem. Morgen komen De Bokkeriejers. Ze hebben 'volkstümliche Schlager' en hits van onder meer de Tiroler en Viller Spatzen in het vooruitzicht gesteld.

Buchten, Amsterdammers, ligt bij Born, dat zichzelf afficheert als 'zonneboilerstad'. Born ligt bij Sittard. De volgende keer weer over sport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden