nieuwsColombia

In Bogotá mogen mannen en vrouwen om de dag de straat op, transgenders mogen kiezen

Door mannen en vrouwen te scheiden hoopt de burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá de quarantaine beter te handhaven. Het plan oogt sympathiek, maar kreeg meteen kritiek te verduren.

Inwoners van Bogotá mogen enkel de straat op voor boodschappen of om naar de bank te gaan.  Beeld EPA
Inwoners van Bogotá mogen enkel de straat op voor boodschappen of om naar de bank te gaan.Beeld EPA

De eigenzinnige hoofdstad van Colombia hanteert vanaf maandag een eigen quarantaineregel. Vrouwen mogen enkel op de even dagen naar buiten in Bogotá, mannen alleen op de oneven dagen. Claudia López, de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad en de eerste lesbische burgemeester in Latijns-Amerika, presenteerde donderdag de nieuwe maatregelen. Ook aan trans-personen is gedacht: zij mogen kiezen op basis van het geslacht waarmee ze zich identificeren.

López noemt de regel ‘pico y genero’ (piek en geslacht), een knipoog naar ‘pico y placa’ (piek en plaat), een rouleersysteem voor auto’s op basis van kenteken. De maatregel betekent niet dat mannen en vrouwen op hun dagen geheel vrij zijn om zich buiten te bewegen. Ze mogen enkel de straat op voor boodschappen of om naar de bank te gaan. De politie gaat streng handhaven, beloofde López, wie op de verkeerde dag naar buiten gaat kan een boete krijgen van een miljoen peso’s, zo’n 230 euro.

Colombia telt inmiddels ruim 2.400 geregistreerde besmettingen en tachtig coronadoden. De hoofdstad is met bijna de helft van de besmettingen het hardst getroffen. De burgemeester hoopt de quarantaine beter te kunnen handhaven door mannen en vrouwen te scheiden.

López’ plan oogt sympathiek, maar kreeg meteen kritiek te verduren. In andere delen van het land geldt de maatregel ‘pico y cedula’, mensen mogen slechts eens per vijf dagen naar buiten op basis van de laatste twee cijfers van hun identiteitskaart. Elders lijkt de quarantaine zodoende strikter dan in Bogotá terwijl de hoofdstad het meeste besmettingen telt. De burgemeester verdedigde het plan door te zeggen dat geslacht gemakkelijker te controleren is dan identiteitsbewijzen.

De uitzondering voor transgenders werd de afgelopen dagen zowel belachelijk gemaakt als bekritiseerd. Onder mannelijke sociale-mediagebruikers zijn vooral de filmpjes van mannen met pruiken populair: op even dagen met, op oneven dagen zonder. Transgenders waarschuwen dat de goedbedoelde uitzondering voor hen grote risico’s met zich meebrengt.

‘Wie gaat de regel handhaven? De politie. Oftewel de eenheid die al jaren geweld gebruikt tegen trans-personen’, stellen journalisten van La Disidencia, een rubriek over seksuele diversiteit van de krant El Espectador. Transgenders zijn in Bogotá het vaakst slachtoffer van politiegeweld, zeggen de journalisten in een video met vijf redenen waarom de regel slecht uitpakt. Onder andere het risico op intimidatie en onterechte boetes, maar ook: ‘Hoe zit het met de mensen die zich niet met een van de twee geslachten identificeren? De maatregel ontkent hun bestaan.’

Meer over het coronavirus in Latijns-Amerika

Alles wat geld opbracht is dicht in het Mexicaanse Oaxaca. Lees hier de reportage van onze correspondent.

In Ecuador is een wachtrij voor de doden: wanhopige familieleden laten lichamen op straat achter

Bolsonaro lapt opnieuw corona-voorschriften aan zijn laars met ontmoeting aanhang

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden