'In BMX zit alles: kracht, explosiviteit, techniek, snelheid en lef'

LISETTE VAN DER GEEST

Naam Roy van den Berg

Leeftijd 24

Sport BMX

Plaats tatoeage linker en rechter onderarm

'Op mijn rechterarm staat ride en op mijn linkerarm BMX. Als ik mijn armen bij elkaar leg, staat er ride BMX. Het is onderdeel van meer. Ik heb tatoeages op mijn borstkas, rechts aan de zijkant van mijn buik en mijn hele rechterarm zit vol. Ik weet niet eens hoeveel het er in totaal zijn.

'BMX is dat waar mijn hart het snelst van gaat kloppen. Ik vind het prachtig, hier zit alles in. Kracht, explosiviteit. Techniek, snelheid en lef. En je moet beslissingen nemen in een split second. Ik heb het vanaf mijn 5de tot en met mijn 21ste gedaan. Toen drie jaar eruit en sinds september doe ik het weer.

'In 2009 ben ik van BMX naar baanwielrennen gegaan. Ik was gevraagd als starter voor de teamsprint. Dat deed ik omdat ik topsport beter wilde begrijpen. Niet dat dit bij BMX niet kon, maar ik deed dat al vanaf zo jong. Ik kende maar één wereld. Het baanwielrennen was een kijkje in een andere keuken. Daar heb ik het spelletje topsport geleerd.

'In het begin fietste ik naar de achtste tijd van de wereld. Op het laatste WK had ik de tweede tijd en een Nederlands record. Daar ben ik trots op. Ik begon onder aan de ladder en heb me naar boven geknokt. Op mijn borstkas staat een tatoeage die nog niet af is. Daar staat Labor Omnia Vincit. Het is Latijn en betekent dat hard werken wordt beloond. Die woorden staan niet alleen voor die periode als baanwielrenner, maar voor hoe ik in het leven sta. Je moet voor alles wat je doet knokken. Half werk leveren schiet niet op. Dat is ook niet mijn kracht. Ik wil aanpakken en hard werken.

'Bas de Bever, de bondscoach bij BMX, zei dat ik altijd terug kon komen. Daar heb ik hem aan gehouden, nu ben ik weer terug op mijn plekkie. Mijn tatoeages geven soms extra kracht als ik het moeilijk heb. Als ik bijvoorbeeld even geen zin heb in een training. Of wanneer ik onzeker ben, iets dat iedere sportman weleens heeft. Doe ik het wel goed? Kom ik wel op het juiste moment in vorm? Dat soort vragen. Ik hoef niet eens naar mijn tatoeage te kijken om te weten dat het er zit. Dan is dat gevoel er: hard werken wordt beloond.

'In sport heb je ook geluk nodig. Bijvoorbeeld bij BMX, daar geldt: ook al ben je die dag nog zo sterk, er kan een of andere doedel zijn die valt en daarbij jouw achterwiel aantikt. Dan ga je er alsnog gigantisch hard af. Ik heb een hoefijzer lucky 7 op mijn bovenarm. En een afbeelding van Maria, met daaronder een oog. Zij houdt een oogje in het zeil.

'Ik wil niet zeggen dat dit helpt. In feite is het natuurlijk zo dat als je iets op je lichaam zet, het qua geluk helemaal niks helpt. Maar het idee is toch wel fijn. Het is een beetje bijgeloof. En daar voel ik me prettiger bij. Baat het niet, dan schaadt het niet.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden