In betrekkelijke rust

Centraal toezicht op de Europese banken is dichterbij gekomen. Een kleine stap in de juiste richting.

De verwachtingen van de 26ste EU-top sinds het uitbreken van de crisis waren niet hooggespannen. Grote druk om snel knopen door te hakken ontbrak. De financiële markten zijn immers in rustiger vaarwater beland na de aankondiging in de zomer dat de Europese Centrale Bank (ECB) desnoods ongelimiteerd gaat ingrijpen. In relatieve rust konden de regeringsleiders dus doorwerken aan de redding van de euro. Met redelijk succes, want een bankenunie is een stap dichterbij gekomen. Eind dit jaar wil de EU alle regels voor een bankenunie hebben vastgelegd. Eind 2013 moeten Europese banken daadwerkelijk onder centraal toezicht zijn geplaatst. Deze aankondiging gaf beleggers vertrouwen, getuige de verdere daling van de rentes op Spaanse staatsobligaties.

De invoering van een bankenunie is een verstandige stap. Als internationale banken over de grens actief zijn, zal ook de toezichthouder grensoverschrijdend moeten zijn. Zelfs los van de euro is centraal toezicht noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld de ondergang van het Belgisch-Nederlandse Fortis al aangaf.

De noordelijke landen hebben terecht gewaakt voor een overhaaste invoering van de bankenunie. Aangezien tienduizenden medewerkers van centrale banken klaargestoomd moeten worden om grensoverschrijdend te werk te gaan, is invoering per 1 januari praktisch onhaalbaar. De redding voor Spaanse banken blijft voorlopig op de Spaanse begroting drukken, maar gezien de rustige reactie van beleggers lijkt dat geen probleem te zijn.

In december moeten de regeringsleiders nog lastige technische details afhameren. Politiek het gevoeligst ligt de vraag wie de rekening gaat betalen als een bank failliet gaat of steun nodig heeft. Gezien de wankele staat van de Spaanse banken, zullen Nederland en Duitsland dus eerder nettobetalers zijn aan het reddingsmechanisme. Bij een bankenunie hoort echter onvermijdelijk een systeem waarbij landen voor elkaars problemen opdraaien.

Xander van Uffelen

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden