In Berlijn doen ze het wel: homo's apart opvangen

Het adres is geheim, maar dinsdag trekken zeventien Berlijnse vluchtelingen in een nieuw opvangcentrum speciaal voor homoseksuelen, lesbiennes biseksuelen en transgenders (lhbt's).

Stickers in regenboogkleuren in BerlijnBeeld reuters

Het is het tweede in zijn soort in Duitsland. Het eerste opende twee weken geleden in Nürnberg zijn deuren. Beide huizen werden gesticht door verenigingen die de belangen van lhbt's behartigen in Berlijn is dat de Schwulenberatung, het homo-overleg.

Als de verbouwing klaar is biedt het pand plaats aan 122 mensen. De zeventien die vandaag verhuizen zijn vooral homoseksuele mannen, plus een paar transgenders en een lesbische vrouw.

Onveilig

'De laatste tijd komen steeds meer vluchtelingen naar onze spreekuren. Ze komen vragen om veilig onderdak', zegt Marcel de Groot, manager van de Schwulenberatung en Nederlander. Ze komen omdat ze zich op de plek waar ze worden opgevangen onveilig voelen. Honderd gevallen van geweld tegen homoseksuelen in asielzoekerscentra in Berlijn telde de LSVB, ook een belangenbehartiger voor lhbt's, tussen augustus en december 2015.

Het scheiden van lhbt-vluchtelingen van andere vluchtelingen raakt aan een moreel dilemma, want het druist in tegen de waarden van westerse samenlevingen waarin lhbt's immers onbekommerd zouden moeten kunnen leven.

Lees ook

Het interview met de homoseksuele asielzoeker Omar Abdulghani (+).
De column van Max Pam: 'homoseksuele asielzoekers apart zetten? Je hoeft geen profeet te zijn om te beseffen dat het probleem hiermee naar later wordt verplaatst' [+]
De oproep van het COC en de reactie daarop van het kabinet
Het interview met de Nijmeegse wethouder Frings, hij is tegen safehouses: 'Daders aanpakken.' [+]

'Dat vinden wij ook', zegt De Groot. 'Toch zijn we hebben we dat idee voorlopig overboord gezet. We moeten deze mensen eerst veiligheid bieden onder gelijkgezinden en vanuit die veiligheid vervolgens aan hun integratie werken.' De Schwulenberatung strijdt ook voor lessen over gelijke rechten van lhbt's in de taal- en integratiecursussen. 'Maar voordat we daarvan de vruchten plukken zijn we jaren verder.'

Waarmee hij niet wil zeggen dat alle vluchtelingen deze groep slechtgezind zijn. 'Ook als het er maar drie zijn, kunnen ze iemands leven in een opvangcentrum tot een hel maken.'

In elkaar geslagen

In de hangars van het voormalige vliegveld Tempelhof, waar nu 2.500vluchtelingen wonen, zijn onlangs twee homoseksuelen door een groep bewoners in elkaar geslagen. In een ander Berlijns opvangcentrum vertelden de beveiligers rond dat een aantal vluchtelingen homoseksueel waren, waarna ze door hun medevluchtelingen werden bedreigd.

'Deze mensen komen uit landen waar op homoseksualiteit soms de doodstraf staat', zegt Syriër Mahmoud Hassino. Hij is als begeleider betrokken bij het nieuwe opvangcentrum. 'Ook als lhbt's niet bedreigd worden, voelen ze zich onveilig in een massa-opvang.'

Hassino vluchtte zelf een paar jaar geleden naar Duitsland. In Syrië was hij journalist en een bekend bepleiter van homorechten. In de opvang waar hij terechtkwam werd hij bedreigd, onder anderen door zijn tolk.

De Berlijnse senaat beschouwt lhbt-vluchtelingen sinds kort als 'groep met speciale behoeften', net als alleenstaande moeders, minderjarigen en gehandicapten. Voor deze mensen bestaan in Berlijn een aantal opvangcentra. Ook hier worden homoseksuelen vaak lastiggevallen, dus verwijzen medewerkers van het LaGeSo de instantie die in Berlijn verantwoordelijk is voor de asielzoekerscantra hen door naar de Schwulenberatung.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden