In België heeft Zwarte Piet nauwelijks tegenstanders

Mocht Zwarte Piet niet langer welkom zijn in Nederland, dan kan hij nog altijd aan de slag op de stoomboot naar België. Want terwijl het debat in Nederland heftig woedt, heeft Zwarte Piet in België nauwelijks tegenstanders.

Een Zwarte Piet. Beeld anp

Tot twee dagen geleden was Zwarte Piet in België geen gespreksonderwerp. De Belgen keken meewarig naar het jaarlijkse welles-nietesspelletjes bij de noorderburen, en haalden zelf hun schouders op. Zelfs VN-onderzoekster Verene Shepherd richtte haar pijlen enkel op Nederland, terwijl de Sint toch ook naar België komt, evenzeer vergezeld van zwarte hulptroepen.

Luxedebat
Pas toen Shepherd een verbod op het Sinterklaasfeest ter sprake bracht, schoten de Belgische media in actie: dit ging te ver. 'Het is niet omdat er 'professor' voor je naam staat dat je ook zinnige dingen zegt', schreef De Morgen woensdag over Shepherd. 'Zo'n luxedebat kunnen we ons alleen permitteren bij gebrek aan ernstig gespreksstof', oordeelde het weekblad Knack.

Zelfs Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Racismebestrijding, noemde de discussie overroepen. 'Een maatschappelijk debat over een hedendaagse invulling van oude volksgebruiken kan geen kwaad', zei hij op de radio. 'Maar het is net alsof het uitklaren van deze zaak al het racisme uit de wereld zou gaan helpen. Er zijn toch belangrijker problemen.' Tot zover het Belgische 'debat'.

Nooit veel controverse
In België heeft Zwarte Piet nooit veel controverse gewekt. Op alternatieve websites klonk wel eens een tegenstem, maar verder ging het niet. De Sinterklaastraditie werd in Vlaanderen ook zonder enige tegenstand erkend als immaterieel erfgoed. Best vreemd, want België heeft net als Nederland een koloniaal verleden en problemen rond integratie en racisme.

Volgens Raf Rumers, secretaris van het Vlaamse Sint-Nicolaasgenootschap, is het grote verschil dat Sinterklaas in Nederland een familiefeest is en in België een kinderfeest. 'In Nederland geven volwassenen elkaar cadeautjes, terwijl in België alleen jonge kinderen cadeautjes krijgen. Misschien voelen de volwassenen in Nederland zich daardoor meer betrokken?'

Nooit klachten
Het Vlaamse Sint-Nicolaasgenootschap kreeg nog nooit klachten over de racistische inslag van het Sinterklaasfeest. Rumers: 'In België leeft dat gevoel niet. Het protest komt vooral uit Nederland, al proberen sommige Nederlanders om het ook hier te laten doordringen.'

Dat de Nederlanders het nu zo ver gedreven hebben dat de VN zich met de zaak bemoeien, daar is Rumers best kwaad over. 'Wij hebben zeventig Zwarte Pieten in dienst, allemaal vrijwilligers die niets anders willen dan de kinderen gelukkig maken. En dat zou niet meer mogen? Waar houden die mensen zich mee bezig?'

Zwarte Piet. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden