In bed

Adriaan Jaeggi, schrijver en columnist, blikt drie dagen achtereen terug op 2005. Tweede deel: over kijkcijfers en fotomomenten...

Ergens in Irak ligt Donald Rumsfeld op een veldbed. Het is de dag nakerst en het verschil met vorig jaar had niet groter kunnen zijn. Toen hadhij van de kerstman een gloednieuwe handtekeningenmachine gekregen, voorhet ondertekenen van condoleancebrieven aan de nabestaanden van gesneuveldemilitairen in Irak. Geweldige machine. Veertig brieven per minuut. Maar nuligt hij te woelen op een harde brits en zijn uniform ruikt naar kalkoen.Hij heeft de hele avond in de veldkeuken eten staan opscheppen omdat zijnPR-adviseurs dat bedacht hadden. Hij had gevraagd: is tien minuten nietgenoeg? Maar zijn adviseurs hadden het fiasco van twee jaar geleden - Bushdie een kartonnen toneelkalkoen serveerde aan de dappere soldaten - nogvers in het geheugen. Daar trapt het publiek niet meer in, minister. Alsuitlekt dat u maar tien minuten achter de aardappelpuree hebt gestaan,kunnen we het schudden bij de volgende tussentijdse verkiezingen. Elkekalkoenbout betekent een extra conservatieve senator, denkt u daar maaraan.

Duizenden kilometers daarvandaan ligt prinses Máxima in haarkingsizebed. Ook zij woelt. Sinds ze teruggekeerd is van haar werkbezoekaan Brazilië, heeft ze last van hardnekkige jeuk. Vervloekt Paulo EdsanHeindrich en zijn vissershutje vol vlooien. En vervloekt de RVD, die datbezoek bedacht had. Waarom kon ze niet buiten die hut met die ouwe visserop de foto?

Even verderop woelt de koningin. De dramatisch gedaalde kijkcijfers voorde kersttoespraak laten haar niet los. Vierhonderdduizend kijkers minderdan vorig jaar: wat is er fout gegaan? Was het de jurk? Het bloemstuk? Deboodschap? Moet ik die meneer of mevrouw De Mol niet eens bellen? Diehebben er verstand van

Tegelijkertijd ligt in zijn villa de grote baas van Talpa tussen desatijnen lakens. Hij slaapt als een baby. Het komt heus wel goed met diekijkcijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden