In balans met bezigheidstherapie

Pasteitjes met spek en worst

MARCUS HUIBERS

Ingrediënten

(voor 4-6 personen)

250 gram tarwebloem

5 gram zout

125 gram koude roomboter

1 eidooier

500 gram grof gedraaide varkensschouder of (ongekruid) worstvlees

3 sjalotten, fijngesnipperd

1 bosje koriander, fijngehakt

geraspte schil van 1 citroen

¿ el komijn

¿ el kaneel

1 ei, losgeklopt

6 lange plakjes ontbijtspek

Kun je een heel kookboek enkel en alleen over patés en pasteien schrijven en daar nog mee wegkomen ook? Ja, dat kun je, als je Stéphane Reynaud heet tenminste. De man heeft al heel wat succesnummers op zijn naam staan, waaronder A propos bistro, een heerlijk boek over de klassiekers uit de Franse keuken. Zo'n werkje dat je op de achterbank gooit als je op vakantie naar Frankrijk gaat.

En nu is daar Patés en pasteien (Fontaine Uitgevers), met baksels die zonder uitzondering met een deegkorst worden gepresenteerd. Je zou denken dat zoiets op den duur gaat vervelen, maar dat is niet zo. Bent u bekend met de veelvoorkomende dagdroom om stapelverliefd te worden op een wildvreemde, waarna u met uw nieuwe geliefde op het eerste vliegtuig richting een tropisch eiland stapt om elkaar daar onbekommerd te kunnen beminnen?

Iets vergelijkbaars had ik met dit boek. Het liefst zou ik me drie weken lang terugtrekken in een klein huis op het Franse platteland en elke dag een van die patés of pasteien maken. Daar heb je ook wel de tijd voor nodig, want de recepten zijn eenvoudig maar bewerkelijk. Deeg kneden, het vlees een dag of langer marineren, de boel door de vleesmolen halen en dan moet het bakken nog beginnen. Toch durf ik te beweren dat het hier zinvolle bezigheidstherapie betreft, een dagje lekker mindful met zo'n pastei van Reynaud in de weer en je bent weer helemaal in balans.

Voor vandaag heb ik een minder bewerkelijk recept gekozen; pasteitjes van briseerdeeg met spek en worst. Prima te doen voor de donderdagavond en verschrikkelijk lekker.

Maak eerst het deeg. Meng de bloem met 5 gram zout en de boter die u in stukjes hebt gesneden en kneed tot een kruimelige massa. Doe de eidooier en 0,5 dl water in een kuiltje in het midden en kneed tot u een homogeen deeg heeft. Rol de deegbal in plastic folie en laat minimaal 30 minuten rusten.

Meng het vlees met de sjalotten, de koriander, de kruiden, de citroenrasp en breng op smaak met peper en zout. Draai er 6 ballen van. Verdeel het deeg in 6 delen en rol uit tot rondjes van 3 mm dik. Leg op elk rondje een balletje van het vleesmengsel en vouw het deeg naar binnen toe goed dicht. Druk de pakketjes een beetje plat en bestrijk met het losgeklopte ei. Wikkel daarna om elk pakketje een plakje ontbijtspek. Leg de pakketjes op een bakplaat met bakpapier, met de naad van het deeg naar beneden en bak ze 30 minuten in de oven op 180 graden.

Serveer er een groene salade bij.

Tallina van den Hoed, Pay-Uun Hiu,

Marcus Huibers, Onno Kleyn,

Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper

doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden