In Assen komen ze niet op het idee om kwaliteitskoffie te schenken

Echte kwaliteitskoffie schenken ze in hartje Assen nog niet, maar de eerste wankele pasjes zijn gezet.

Doppio Espresso. Kruisstraat 7. 2 sterren.

Arme Assenaren. Ze hebben een gezellig stadscentrum en genoeg uitspanningen om uit te kiezen. Maar niemand lijkt op het idee gekomen kwaliteitskoffie te schenken. Goed, van Doppio Espresso weet je: dit is een keten met donker gebrande koffie. De meeste mensen bestellen immers koffie met melk en zo wordt wordt die verbrande smaak deels verhuld. Verrassend genoeg serveren ze ook filterkoffie, ook gebrand door Doppio. En je kunt zelfs kiezen tussen Ethiopië en Guatemala. De Ethiopië valt me mee. Iets overgedoseerd, maar er is wat frisheid in te ontwaren.

Maar dan Coffee & Tasty, een koffie- en theecadeauwinkel die zichzelf profileert als een plek waar je lekkere dingen kunt proeven. Er worden zeker acht soorten koffiebonen verkocht, maar het ruikt niet naar koffie. Een zoete potpourri-achtige walm wekt lichte weerzin op. De koffie die wordt geserveerd is Earth Coffee, de lijn biologische koffiebonen van Mocca d'Or. Deze donker gebrande espresso ruikt en smaakt muf. Wellicht verbetert een hogere dosering iets aan de smaak.

Alles even bitter

Lunchroom Proefiz serveert de klassieke Mocca d'Or. Na alle ellende is een kopje van deze donker gebrande espresso-bonen best te drinken.

Waarom valt er zo weinig over deze koffies te vertellen? Door de donkere branding verliezen de bonen hun smaak. Alles wordt even bitter. Bovendien zijn dit vaak geen bonen van een hoge kwaliteit, het is massaproductie. Al zou je anders branden, dan valt er waarschijnlijk nóg weinig in te ontdekken: complexiteit ontbreekt.

Coffee & Tasty. Gedempte Singel 19. 1 ster.

Meer training nodig

Kwaliteitskoffies zijn drie keer zo duur. Daarbij hebben de barista's meer training nodig om deze goed te zetten: als je complexere koffies serveert, wil je ook dat al die smaken naar boven komen. Het kost tijd en energie om barpersoneel die smaken te leren onderscheiden en de koffiemolen in te stellen. En als je dan toch voor kwaliteit gaat, dan wil je ook een molen die consistent maalt en waarbij de koffiedeeltjes zoveel mogelijk dezelfde omvang hebben zodat de smaak er op een gelijkmatige manier uit wordt geëxtraheerd. Koffiespeciaal-zaken kiezen vaak voor molens van Mahlkönig en, steeds vaker, voor die van Mazzer. Het nieuwste, kleinste type professionele molen van Mazzer, de Super Jolly Electronic, is ruim 1.000 euro. Tenslotte wil je die kwaliteitsbonen ook zetten met een deugdelijk espresso-apparaat. Al met al is de keuze voor duurzamer geproduceerde kwaliteitskoffie voor menig horeca-ondernemer niet de meest logische. Je moet je in koffie willen verdiepen én de wereld een beetje willen verbeteren om al deze investeringen te doen.Voor goede koffie moeten de Assenaren voorlopig uitwijken naar Groningen, Zwolle of, minder voor de hand liggend, maar wel de moeite waard: Kampen.

Proefiz. Kroonwerk 7a. 2 sterren.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden