In Amersfoort vragen ze zich af wie de echte Ramón Smits Alvarez was

Amersfoort herdenkt vanavond PvdA'er Ramón Smits Alvarez die de hand aan zichzelf sloeg. Hij bleek een man met geheimen.

AMERSFOORT - Het woord dat hem aankleefde is 'zichtbaar'. Wie in Amersfoort navraag over hem doet ontsnapt niet aan dat woord.


Geen volksvertegenwoordiger die zo 'zichtbaar' was voor de burgers als hij. Altijd op de fiets door de stad, zichtbaar ten dienste van de burger. Flyeren deed hij ook graag. Direct contact maken met het electoraat, daar draait het om.


In Grand Café Halewijn besprak hij met collega-politici of burgers wat er zoal leefde. Op het stadhuis behoorde hij tot het meubilair. Altijd viel er iets uit te pluizen, vooral over verspilling van geld. Geen politicus zo 'zichtbaar' in de lokale en regionale pers als hij.


Juist dit jaar nam zijn zichtbaarheid een grote vlucht. Begin dit jaar droeg hij als onderhandelaar bij aan de vorming van een nieuw college van B en W waarin zijn PvdA weer was vertegenwoordigd. Juist dezer dagen zou hij mogelijk tot lijsttrekker voor de verkiezingen van volgend jaar worden verkozen.


Maar nu, aan de vooravond van een aan hem gewijde dienst, vragen velen in Amersfoort zich in verbijstering af: wie hebben we de afgelopen jaren eigenlijk zo druk in de weer gezien? Wie was Ramón Smits Alvarez? Een van betrokkenheid doordrenkt politiek talent of een aandachtszieke man?


Na op 10 oktober bij het Amersfoortse station te zijn verdwenen, verkiest PvdA-raadslid Smits Alvarez (34) anderhalve week later nog een keer de zichtbaarheid. In een brief aan een Spaanse krant schrijft hij dat hij zijn 'zonden' heeft opgebiecht in Santiago de Compostella. Daarna springt hij onder de ogen van door hemzelf gealarmeerde Spaanse politiemensen op maandagmiddag 21 oktober van de 117 meter hoge brug van Ponte Ulla in Galicië, de geboortestreek van zijn moeder.


Vanavond, in de Sint Joriskerk, herdenkt Amersfoort een raadselachtig raadslid. De menselijke tragedie (Smits Alvarez laat een vrouw en twee jonge kinderen achter) mag vooral niet 'politiek' worden gemaakt, laten raadsleden op vertrouwelijke basis weten. Om vervolgens blijk te geven van hun worstelingen. Niet iedereen maakt vanavond de gang naar de Joriskerk. Bij alle overpeinzingen komt het tot een botsing met het gevleugelde gezegde 'over de doden niets dan goeds'.


Want bij de gepaste terughoudendheid lijkt één ding vast te staan: op enig moment krijgt de dood van Smits Alvarez vanzelf een politieke (en vermoedelijk ook justitiële) nasleep. Het vooruitzicht beangstigt intimi die hem graag willen herinneren zoals ze hem meenden te kennen.


Daags na de vermissing maakt de Amersfoortse PvdA zelf bekend dat kort voordien vierduizend euro is opgenomen van de rekening van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief. Smits Alvarez was de penningmeester van die stichting. Als vervolgens blijkt dat de rekening de afgelopen jaren veelvuldig is 'geplukt', doet de PvdA aangifte.


Waarom verkoos de PvdA (naar verluidt niet eensgezind) de verdachte geldopname gelijktijdig bekend te maken met het bericht van vermissing van het raadslid? 'Omdat de pers daar misschien lucht van zou kunnen krijgen', zegt fractievoorzitter Hinloopen nu.


De pers krijgt nadien van meer zaken lucht. Zo bleek Smits Alvarez, anders dan zijn cv vermeldde, helemaal niet werkzaam bij een zorgverzekeraar. Eind 2010 heeft hij daar twee maanden gewerkt. Sindsdien was het raadslidmaatschap de enige bron van inkomsten.


Graag ging Smits Alvarez tijdens het politieke seizoen op vakantie (Spanje, Zuid-Amerika). Juist in tijden van reces liet hij veel van zich horen. De lijntjes met de lokale en regionale pers waren kort. Zo kort dat zijn naam al snel rondzong toen een vertrouwelijk verslag van het functioneringsgesprek met burgemeester Bolsius (CDA) in de pers belandde. De rijksrecherche onderzoekt het lek.


Nu is de plaatselijke PvdA in rouw én in grote verlegenheid gebracht. Het landelijk partijbestuur staat de afdeling bij om de schade te beperken. De stemmen voor de lijsttrekkersverkiezing zijn al uitgebracht. Smits Alvarez was een van de vier kandidaten en maakte volgens velen een grote kans. Een volgende ledenvergadering moet maar besluiten of de stemprocedure opnieuw moet worden opgestart, zegt fractievoorzitter Hindeloopen.


Al als jongetje wist Ramón Alvarez Smits dat hij raadslid wilde worden, na een succesvolle handtekeningenactie voor een speeltoestel in zijn wijk. Begin dit jaar werd hij voor de tweede keer vader, maar de politiek ging altijd voor. Hij miste maar één vergadering over de collegeonderhandelingen, realiseert een collega-raadslid zich nu.


Afgelopen dinsdag stond de gemeenteraad stil bij het overlijden. Burgemeester Bolsius verwoordde bij die gelegenheid de 'collectieve verbijstering'. Bolsius: 'We stellen nu vragen, maar het antwoord is niet aan ons.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden