In alle helderheid

Nieuw onderzoek in de Deventer moordzaak is prima. Maar laat dat nu niet door het NFI zelf doen.


'Vrijspraken die ten onrechte zijn gegeven, stichten geen vrede.' Gedragen woorden, vorig jaar, van minister Opstelten nadat het kabinet wettelijk had geregeld dat vrijspraak niet langer onherroepelijk is. Wie is vrijgesproken kan voortaan opnieuw worden vervolgd als er nieuw bewijsmateriaal is.


Met de Wet herziening ten nadele hopen de voorstanders te beantwoorden aan het rechtsvaardigheidsgevoel in de samenleving. Datzelfde effect wordt beoogd met de iets oudere Wet herziening ten voordele. Waar vroeger nieuwe feiten nodig waren om na een veroordeling een strafzaak te heropenen, is het nu genoeg als deskundigen tot wezenlijke nieuwe inzichten zijn gekomen. Dat is van belang in een tijd waarin het forensisch bewijs steeds belangrijker wordt en de wetenschap snel vorderingen maakt.


Voor het eerst leidt deze vernieuwing nu tot een wending in een geruchtmakende zaak. Zestien jaar lang al betoogt belastingadviseur Ernest Louwes dat hij niet de moordenaar is van Jacqueline Wittenberg. Forensisch bewijs speelde in de Deventer moordzaak een grote rol: Louwes werd onder meer schuldig bevonden vanwege zijn dna-sporen op het slachtoffer, zijn telefoonverkeer en zijn gebrek aan een alibi op het tijdstip van de moord.


Tien jaar na Louwes' veroordeling ontstaat nu ook bij wetenschappers ruimte voor twijfel. Hoeveel dna is er nou echt gevonden? Is het wel zeker dat Louwes vanuit Deventer telefoneerde? Is het tijdstip van de moord wel goed geschat? Alleen al vanwege de onrust die al jaren rond het vonnis hangt, is het goed dat de advocaat-generaal bij de Hoge Raad nu gebruikmaakt van de nieuwe wet en een nieuw onderzoek gelast.


Daar zit nog wel één vlekje aan: onderzoeksinstituut NFI, dat destijds de belastende dna-analyse leverde, mag zelf de zaak nog eens bekijken. Aangezien tussen Louwes en het NFI nogal wat problemen zijn gerezen - het NFI werkte nader onderzoek lang tegen - is dat niet de juiste weg.


Zicht op de waarheid begint bij de zekerheid dat een frisse blik op het bewijsmateriaal niet wordt gehinderd door de beroepstrots van de onderzoekers of hun angst voor gezichtsverlies. Graag een ander onderzoeksbureau dus. In binnen- en buitenland zijn genoeg alternatieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden