In Afrika

Een opmerkzame en opmerkelijke geest in een groot lichaam, stijf, met een pijnlijke rug en onhandige bewegingen. Woorden zijn zijn intiemste kameraden, zijn dagboek is zijn beschutting, verhalen horen, telkens nieuwe verhalen is zijn doel....

Wat een moeite moet het gekost hebben om na maandenlange onderdompeling in oorlog, geweld, armoede, angst en lelijkheid een zuiver beeld te bewaren. Mozambique, het desolaatste land, verbrijzeld onder burgeroorlog, vergeten, verwaarloosd, verdoemd. Van Dis volgt hardnekkig de sporen van leven die er toch nog zijn. Hij verzamelt indrukken en sprokkelt mensen die hij uit kan horen. Hij heeft een neus voor gevaar en een vreemde overmoed om dat gevaar te negeren. Wanneer de trein waarin hij reist beschoten wordt en de kogels door de wagon slaan, zit hij in een hoekje te schrijven, de pen in de aanslag. Wel een erg letterlijk vertrouwen in de stelling 'Wie schrijft die blijft', maar warempel hij blijft.

Van Dis in Afrika, wit, vermoedelijk onder alle omstandigheden goed gekleed, lijkend op een Boer, vragend, precies en precieus, verwonderd en verwond om een uitzichtloos leed dat niettemin haast achteloos door de Mozambikanen wordt weerstaan. Door alle ellende en boosaardigheid heen houdt hij van Afrika en beschrijft hij het met de subtielste zinnen die hem ter beschikking staan. Dat is misschien nog het meest onthutsende aan dit boek: Mozambique inspireert de schrijver, Mozambique dwingt hem tot de zuiverste weergave van zijn schrijverschap.

Het is Van Dis gelukt om iets prachtigs te laten voortkomen uit de diepste misère. Ja, hij houdt van Afrika, 'van de mensen, van het landschap, van de geuren, van de regen en de diepe lach. Van de herders, fluitend naar hun vee in het hoge gras, van de nijlpaarden, borrelend als oude mannen aan de waterkant, van het suizend uitspansel. Noem het en ik mis het, zelfs de muskieten na de regen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden