In Afghanistan ontvoerde Duitse vrouw bevrijd

Een Duitse medewerkster van een hulporganisatie, die zaterdag uit een restaurant in de Afghaanse hoofdstad Kabul was ontvoerd, is in de nacht van zaterdag op zondag door de politie bevrijd. Een aantal ontvoerders kon tijdens de bevrijdingsactie worden ingerekend, meldde de politie....

ANP/AFP

De 31-jarige Christina Meier werd vastgehouden in een pand in het westen van de stad, niet ver van het restaurant waar ze zaterdag met haar echtgenoot zat te eten toen een man haar onder bedreiging van een vuurwapen naar buiten loodste. Twee andere gewapende mannen stonden buiten te wachten, een vierde zat achter het stuur van de vluchtauto. Politieagenten beschoten de wegrijdende auto en doodden daarbij een taxichauffeur.

Een woordvoerster van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken in Berlijn bevestigde dat de vrouw in veiligheid verkeerde in de Duitse ambassade in Kabul. De vrouw en haar man waren sinds september 2006 in Afghanistan. Volgens een woordvoerder van haar werkgever, de christelijke organisatie Ora International, spreekt Meier vloeiend Dari, de taal die plaatselijk gesproken wordt. Zij is de derde Duitse staatsburger in een maand tijd die is ontvoerd.

Een particulier Afghaans tv-station, Tolo TV, zond zondag beelden uit waarop de Duitse zichzelf identificeert als Christina Meier. Zij zei in de video "OK" te zijn en las vervolgens een brief in de Dari-taal voor, waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van gevangenen. Ook liet zij in opdracht van een van haar ontvoerders haar Duitse paspoort zien en een identiteitskaart van de hulporganisatie waarvoor zij werkzaam is. Een van de ontvoerders verscheen daarna in beeld en zei: "Wij zijn geen slechte mensen, wij zijn een speciaal netwerk".

Eerder zondag zei het hoofd van de recherche in Kabul, Ali Shah Paktiawal, dat de Taliban niet bij de ontvoering betrokken waren. Een andere politieman zei zeer optimistisch te zijn over spoedige vrijlating van de vrouw.

Journalisten van de Duitse omroep ARD in Afghanistan zeiden zondag telefonisch contact te hebben gehad met de Duitse ingenieur Rudolf Blechschmidt, die twee maanden geleden samen met een landgenoot werd ontvoerd. Die laatste werd echter door zijn ontvoerders doodgeschoten toen zijn gezondheid achteruitging. Ook Blechschmidt klaagde zondag over een verslechterde lichamelijke conditie en maande de Duitse regering om de onderhandelingen over zijn vrijlating te bespoedigen. Hij zei zich volgens de journalisten af te vragen waarom er nog steeds geen losgeld betaald was.

In de provincie Ghazni wordt nog altijd een groep Zuid-Koreaanse hulpverleners gegijzeld. Twee vrouwen van die groep zijn vorige week vrijgelaten, maar twee van hun mannelijke collega's zijn door Taliban-strijders geëxecuteerd. Onderhandelingen over de vrijlating van de negentien overgebleven Zuid-Koreaanse gijzelaars liepen zaterdag op niets uit, zei een Taliban-woordvoerder.

In het zuiden van Afghanistan werd zondag een ISAF-militar gedood die een konvooi begeleidde. De nationaliteit van het slachtoffer noch de plaats van de aanval werd bekendgemaakt.

Zaterdag kwamen vier Afghaanse bewakers om het leven bij een zelfmoordaanslag op werknemers van een Amerikaans particulier bewakingsbedrijf die een wegenbouwproject ten westen van de zuidelijke stad Kandahar beschermden. Ook elf burgers, onder wie drie vrouwen en twee kinderen, kwamen om bij de aanslag; er vielen 26 gewonden, onder wie drie bewakers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden