In achterkamertjes schuwde hij het spelletje niet

Plots vertrekt Arie Slob van het Binnenhof. Het komt voor velen in politiek Den Haag als een verrassing. Een duidelijke aanleiding ontbreekt; het gaat goed met de ChristenUnie onder zijn leiding. Toch draagt hij het stokje over aan collega Gert-Jan Segers. Die zetelt sinds 2012 in de Tweede Kamer.

Arie Slob in zijn werkkamer. Beeld anp
Arie Slob in zijn werkkamer.Beeld anp

Onder Slob verwierf de ChristenUnie de afgelopen drie jaar een strategische positie ten opzichte van het kabinet. De kiezer wist die constructieve houding te waarderen, bleek bij lokale en provinciale verkiezingen. Toch vindt Slob (hij wordt volgende week 54) het mooi geweest na ruim veertien Haagse jaren. Hij wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel.

Slobs collega's op het Binnenhof roemen hem om zijn degelijkheid. 'Inhoudelijk gedreven', twittert CDA-leider Buma. 'Trouw en dienstbaar', schrijft SGP-leider Van der Staaij. Minister Dijsselbloem van Financiën prijst hem als 'gedegen vakman in de politiek'. GroenLinks-leider Jesse Klaver komt een boeket brengen. Het vertrek is 'een verlies' voor de Kamer, vindt hij.

Het zijn woorden die aansluiten bij de Arie Slob die het publiek heeft leren kennen. Bescheiden, misschien ietwat saai, maar met een groot hart. Immer vanuit zijn christelijke overtuiging opkomend voor gezinnen en voor de zwakken in de samenleving. Niet van de spelletjes, maar van de inhoud.

Als informeel gedoogpartner van het kabinet bleek dat hij ook een andere, geslepen kant kent. In de achterkamertjes waar begrotingsakkoorden werden gesloten, schuwde hij de spelletjes juist niet. Met kleine en grote eisen tartte hij zijn onderhandelingspartners. Meerdere keren dreigde hij de gedoogconstructie op te blazen. Hij boekte resultaat: geld voor gezinnen en voor mantelzorgers, hij redde twee kazernes en een tbs-kliniek van sluiting. Bij de kliniek werd een straat naar hem vernoemd: de Arie Sloblaan.

Jarenlang de tweede man
Hij leerde het Kamerwerk in de schaduw van André Rouvoet. Die had de jonge partij, in 2000 ontstaan uit een fusie van de Reformatorische Politieke Federatie en het Gereformeerd Politiek Verbond, kleur op de wangen gegeven. Rouvoet won een prijs voor welsprekendheid en werd door de pers uitgeroepen tot politicus van het jaar. Zijn nummer twee Slob was de man op de achtergrond.

Rouvoet werd vicepremier in het kabinet-Balkenende IV en droeg tijdelijk de leiding van de fractie over aan Slob. De ChristenUnie sneeuwde onder in het geruzie tussen CDA en PvdA. Na de val van het kabinet werd Rouvoet opnieuw lijsttrekker. De ChristenUnie kwam met vijf zetels in de oppositie terecht. Na een klein jaar stapte Rouvoet op en brak echt het tijdperk-Slob aan.

Bij het publiek werd Slob bekend in het voorjaar van 2012 nadat PVV-leider Wilders zijn gedoogsteun aan het kabinet-Rutte I opzegde. Wilders weigerde mee te doen aan nieuwe miljardenbezuinigingen. Slob zag zijn kans schoon en klopte aan bij Pechtold (D66) en Sap (GroenLinks), partijleiders die eerder hun constructieve houding hadden getoond in de discussie over de politiemissie in het Afghaanse Kunduz.

De nieuwe man: Gert-Jan Segers

Segers (46) kwam in 2012 in de Kamer. Daarvoor was hij vier jaar lang directeur van het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie. Hij neemt de leiding over van Slob. Segers zal naar verwachting een meer uitgesproken fractieleider zijn dan zijn voorganger. Slob was leraar geschiedenis en maatschappijleer op een middelbare school voordat hij de politiek in ging, Segers verspreidde het evangelie in het islamitische Egypte. Hij hield er een bijzondere interesse voor het Midden-Oosten aan over. Hij is mede-auteur van het boek 'Wat christenen geloven en moslims niet begrijpen' dat in 2012 verscheen. In het Nederlands Dagblad schrijft hij om de zes weken een column. Hij groeide op in Leeuwarden en studeerde politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden.

De politiek moet laten zien dat ze verantwoordelijkheid kan nemen in crisistijd, betoogde Slob. Het kabinet was demissionair, hier lagen mogelijkheden voor de welwillende krachten in de Kamer. Binnen een week lag er alsnog een akkoord, met ingrijpende bezuinigingen maar ook met bijsturing van de ChristenUnie. Wij hebben pijnpunten kunnen verzachten, stelde Slob. De draconische bezuiniging op ontwikkelingsgeld die op tafel lag in het Catshuis bijvoorbeeld, die ging niet door.

ChristenUnie treedt toe tot C3
Slobs deelname aan het lenteakkoord was een voorbode van de rol die hij de jaren daarna zou gaan spelen. Bij verkiezingen later dat jaar liet hij zien dat hij op eigen benen kon staan. Hij consolideerde de vijf zetels. Drie nieuwe politici traden toe tot de fractie, waaronder de inmiddels prominente Kamerleden Segers en Carola Schouten.

Rutte I kwam met gedoogsteun uit de formatie, Rutte II - met een minderheid in de Eerste Kamer - moest de gedogers in de Kamer bij elkaar gaan sprokkelen. Slob dook vol overgave in dat gat. Hij maakte van de ChristenUnie een van de 'meest geliefde oppositiepartijen' van het kabinet.

Arie Slob

Slob werd op 16 november 1961 geboren in Nieuwerkerk aan de IJssel. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en werd in 1985 leraar geschiedenis en maatschappijleer in Zwolle. In 1996 werd hij raadslid in Zwolle, in 2001 maakte hij de overstap naar het Binnenhof.

Het was Slob die eind augustus 2013 een groepje collega-fractievoorzitters uitnodigde in zijn woonplaats Zwolle. Hij had de bewindslieden zien worstelen tijdens hun rondes door de wandelgangen. In Zwolle sloot hij een verbond met D66'er Pechtold en SGP'er Van der Staaij. Ze spraken af dat ze zich door het kabinet niet uit elkaar zouden laten spelen. Dat najaar verbonden de drie zich aan de begroting voor 2014. Slob pronkte met zijn resultaten: behoud van werkgelegenheid, gratis schoolboeken, twee kazernes en een tbs-kliniek gered.

Onderwijl profileerde hij zich in de Kamer met debatten over de participatiesamenleving en Ruttes 'dikke ik'. Hij maakte zich hard voor ruimhartige uitvoering van het kinderpardon. Het kabinet had naar hem te luisteren, maakte hij geregeld duidelijk. Anders zou hij zomaar zijn steun aan akkoorden kunnen intrekken.

Slob tussen mede-gedogers Pechtold en Van der Staaij bij de presentatie van het 'herfstakkoord'. Beeld anp
Slob tussen mede-gedogers Pechtold en Van der Staaij bij de presentatie van het 'herfstakkoord'.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden