Column

'In 2028 heeft iedereen een baan en zijn in het hele land de wegen verbreed'

Wie het over de Olympische Spelen in 2028 in Nederland heeft, ziet Wilma de Rek, heeft het vooral over de Grote Gelukzaligheid die ons dan ten deel moet gaan vallen.

De slotceremonie in Londen, zondagavond.Beeld epa

Tijdens de openingsceremonie sloeg de schrik me al behoorlijk om het hart, maar na de slotceremonie weet ik het zeker: die Olympische Spelen van 2028, daar gaan we nog een zware dobber aan krijgen.
Ons antwoord op de Spice Girls is nog het gemakkelijkste onderdeel: we schrapen gewoon de Dolly Dots weer bij elkaar. Huub van der Lubbe is onze Brian May, in de rol van George Michael zetten we Guus Meeuwis en we zoeken een mooi plekje voor Van Velzen, Jantje Smit en Frans Bauer.

Maar daarna wordt het dun hoor, qua classics. Ben Cramer? Frans Duijts? Zanger Rinus? Hoe en met wie gaan we straks de wereld verpletteren, als Nederland zijnde? Nick & Simon? Wolter Kroes? André Rieu? En zetten we het hele spulletje bij elkaar in één groot Holland Heineken Koor, begeleid door Kleintje Pils en met Mart Smeets als dirigent?

Ik heb er een hard hoofd in.

Maar je hoort er niemand over. In de opnieuw aangewakkerde discussie over de vraag of Nederland de Olympische Spelen van 2028 wel moet willen organiseren, blijven de openings- en slotceremonie totaal buiten schot. Het gaat alleen maar over economische impulsen, verbroedering, nieuwe wegen en andere bijdragen aan de Grote Gelukzaligheid die ons de komende jaren ten deel zal vallen - of niet.

Als je de voorstanders mag geloven, wordt Nederland de hemel op aarde wanneer de Olympische vlam hier weer brandt, honderd jaar nadat hij in Amsterdam voor het eerst werd ontstoken (helaas niet door een sportheld maar door iemand van het gasbedrijf). In 2028 heeft iedereen een baan. In het hele land zijn de wegen verbreed - denk maar niet dat het toeval is dat de A2 bij Amsterdam nu al van die lekkere ruime stroken heeft gekregen. Geen enkel kind is meer dik want alle arme jongetjes lopen hard, alle rijke meisjes zitten op hockey en de rest zwemt of hangt aan een rekstok.

IOC-lid Willem-Alexander, voorstander der voorstanders, zei vorige week in 'London Late Night' dat de Olympische Spelen van 2028 'het ideale punt op de horizon zijn om een nieuw Nederland te ontwikkelen waar we nog tientallen jaren profijt van zullen hebben'. Dat in Engeland tot drie weken geleden nog hevig werd getwijfeld aan alles wat olympisch was, is volgens de kroonprins te wijten aan de media. Hij vroeg zich openlijk af of die de dingen wel correct voorspiegelden. 'De media is hier kritisch', sprak hij.

Helaas voor hem waren de media gisteren opnieuw kritisch. In Engeland blijken de Spelen helemaal niet voor grote economische impulsen te hebben gezorgd. De verwachte toestroom van toeristen is uitgebleven en de enige instantie die financieel iets met de Olympische Spelen is opgeschoten, is het IOC zelf.

Van mij mag de 31ste editie van de Zomerspelen gerust in Amsterdam worden gehouden. Mensen kijken graag naar sport en ze hebben weer iets om over te twitteren. Maar ik zou het enorm op prijs stellen als de lobbyisten vanaf nu eerlijk zeggen dat die Spelen alleen maar goed zijn voor het IOC, de sponsors en de sporters. Dat we vooral niet moeten denken dat behalve hen iemand er beter van wordt. Ik zou het fijn vinden als ze stoppen met hun leugens en lulkoek, en vooral met hun gezwollen praatjes over horizonten, punten en het nieuwe Nederland.

En laat ze in godsnaam die openings- en slotceremonie heel scherp in de gaten houden.

Volkskrant-columnisten Bert Wagendorp en Sheila Sitalsing zijn met vakantie, ze worden vervangen door onder anderen Wilma de Rek.

 
Ik zou het fijn vinden als ze stoppen met hun leugens en lulkoek, en vooral met hun gezwollen praatjes over horizonten, punten en het nieuwe Nederland.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden