In 2021 dubbel zoveel elektrische auto’s verkocht, Tesla is het populairst in Europa

De verkoop van elektrisch aangedreven auto’s blijft ook in het eerste kwartaal van 2022 sterk stijgen. De steeds grotere subsidiepotten die overheden aanbreken en het uitdijende aanbod maken aanschaf interessanter.

Semina Ajrovic
De Tesla Model 3 wordt geassembleerd in een fabriek in Shanghai. Beeld REUTERS
De Tesla Model 3 wordt geassembleerd in een fabriek in Shanghai.Beeld REUTERS

Wereldwijde verkoopcijfers elektrische auto’s verdubbeld in een jaar tijd

De verkoop van elektrisch aangedreven auto’s bereikte in 2021 een nieuwe recordhoogte. Bijna 9 procent van de wereldwijd verkochte auto’s was vorig jaar volledig elektrisch of plug-in hybride. In 2020 was dit nog 4 procent. Dit blijkt uit het nieuwste jaarrapport van het Internationale Energieagentschap (IEA). In 2021 verdubbelde de verkoop van stekkerauto’s tot 6,6 miljoen voertuigen, in China verdrievoudigden de verkoopcijfers zelfs. Noren kochten relatief de meeste stekkerauto’s: bijna 9 op de 10 nieuwe auto’s waren elektrisch. De stijging zet door: in het eerste kwartaal van 2022 zijn wereldwijd 2 miljoen elektrische en plug-in hybride auto’s verkocht, 75 procent meer dan in dezelfde periode in 2021. De grootste reden van het succes: overheden stimuleren elektrisch rijden, aldus het IEA. Overheden gaven in 2021 30 miljard dollar (28 miljard euro) uit aan subsidies en investeringen, 50 procent meer dan een jaar eerder. Er is daarnaast steeds meer keuze voor de consument, sinds 2015 is het aantal verkrijgbare modellen vervijfvoudigd.

Tesla de meeste e-auto’s verkocht in 2021, maar het marktaandeel in Europa daalt

Tesla heeft in 2021 maar iets meer volledig elektrische auto’s verkocht in Europa dan concurrent Volkswagen, een verschil van zo’n duizend auto’s. In 2019 kwam nog bijna een op de drie e-auto’s van de Amerikaanse fabrikant, grotendeels dankzij de komst van het populaire Model 3. Naarmate het aanbod volledig elektrische auto’s op de Europese markt stijgt, verliest Tesla zijn dominantie positie: het marktaandeel daalde tot 14 procent in 2021. De Volkswagen Group, waar onder andere Audi en Skoda bij horen, had vorig jaar het met 25 procent het grootste marktaandeel. De favoriete elektrische automodellen waren vorig jaar de Tesla Model 3, Renault Zoe en Volkswagen ID3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden