Nieuws

In 2020 gingen fors meer mensen met pensioen dan in de jaren ervoor

Het aantal werknemers dat met pensioen ging, was in 2020 ongeveer 30 procent hoger dan in de twee voorgaande jaren. Dat is het gevolg van politiek ingrijpen maar mogelijk speelt ook de coronacrisis een rol.

kGepensioneerd echtpaar bekijkt een bord met toeristische informatie in Urk. Beeld Marcel van den Bergh
kGepensioneerd echtpaar bekijkt een bord met toeristische informatie in Urk.Beeld Marcel van den Bergh

In 2020 gingen ruim 94 duizend Nederlanders met pensioen, dat is 6,8 procent van de werkende 55-plussers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee was het aandeel werknemers dat het arbeidzame leven voor gezien hield voor het eerst in vijf jaar hoger dan in het jaar ervoor. Dat is mede het gevolg van de nieuwe pensioenregels waardoor de AOW-leeftijd in 2020 niet werd verhoogd en dus meer mensen in aanmerking kwamen voor een staatspensioen (AOW).

Tot 2015 nam het aandeel gepensioneerden onder invloed van de vergrijzing nog rap toe: van 15,3 procent in 2001 tot 18,3 procent in 2014. Een kostbare ontwikkeling, helemaal omdat de oude van dagen ook steeds langer blijven leven en dus langer aanspraak maken op de pensioenpotten. Daarom zette de politiek in 2012 de rem op die groei. De heilige ‘65 jaar’ werd losgelaten, in stapjes moest worden toegewerkt naar een pensioenleeftijd van 67 jaar in 2022 om vanaf 2025 de levensverwachting te volgen.

Maar het pensioenakkoord, dat kabinet, werkgevers en vakbond in juni 2019 sloten, heeft die trend deels gekeerd. De aow-leeftijd werd twee jaar lang bevroren op 66 jaar en vier maanden en zou pas in 2024 de 67 moeten bereiken. In plaats van één jaar langer doorwerken per jaar dat mensen langer leven, zal de pensioenleeftijd vanaf 2025 stijgen met slechts acht maanden per extra levensjaar.

Het resultaat, volgens de cijfers van het CBS: alle bedrijfstakken, behalve de financiële dienstverlening, telden vorig jaar meer pensioengangers dan in 2019. In de zorg, het openbaar bestuur en het onderwijs gingen de meeste werknemers met pensioen. Niet zo verrassend: daar zijn namelijk ook de meeste 55-plussers werkzaam. De gemiddelde pensioenleeftijd was met 65 jaar en 6 maanden wel een half jaar hoger dan het jaar ervoor.

Overigens kan de coronacrisis volgens het statistiekbureau ook een rol hebben gespeeld in het toenemende aantal gepensioneerden. Bedrijven die vanwege bedrijfseconomische redenen werknemers moeten ontslaan, dienen dat namelijk te doen volgens het afspiegelingsbeginsel. Daarbij moeten de werknemers met de aow-gerechtigde leeftijd, naast die met tijdelijke contracten en oproepkrachten, het als eerst ontgelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden