In 2015 werden 8.000 incidenten in azc's geteld

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in 2015 ruim 1.300 meldingen geregistreerd van fysieke agressie op en rond locaties waar asielzoekers worden opgevangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schoppen en slaan, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag weten.

Een vakantiepark in Loon op Zand dat fungeert als azc Beeld anp

Het COA telde in totaal zo'n 8.000 incidenten rond azc's. In de meeste gevallen (5.072) ging het om het overtreden van huisregels, zoals geluidsoverlast of een brandmelder afplakken. Ook werden 369 'zelfdestructieve acties' geteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om hongerstakingen of zelfverminking.

Ook de politie hield bij hoeveel incidenten zich voordeden bij opvangplekken en kwam uit op zo'n 4.460 meldingen. Die varieerden van mensensmokkel tot verloren ID-papieren en loze meldingen. Het ging in slechts 337 gevallen over agressie, fors minder dan het COA telde. Dat komt volgens het ministerie doordat COA-medewerkers veel conflicten zelf oplossen.

Testosteronbommen

De politie registreerde ook 55 zedenzaken. Die zouden vooral spelen tussen bewoners van opvanglocaties. 'Een enkele registratie gaat over poging tot misbruik van een minderjarige vluchteling door een Nederlandse man en een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk afkomstig is van de COA­-opvanglocatie in die plaats.'

Met circa 1,5 zedenmelding per duizend asielzoekers scoren de azc's drie keer zo hoog als het gemiddelde onder de Nederlandse bevolking (0,5 melding per 1000 inwoners), maar die afwijking is onvoldoende om harde negatieve conclusies te trekken, meent forensisch psycholoog Wineke Smid. Zij is voorzitter van NL-ATSA, de Nederlandse vereniging voor preventie van zedendelicten.

'Er wordt beweerd dat de azc's vol zitten met testosteronbommen en dat asielzoekers massaal betrokken zijn bij zedenmisdrijven, maar dat blijkt niet uit deze cijfers', zegt Smid tegen persbureau ANP.

Tekst loopt door onder graphic.

Meer

Wat maak je mee, als net gearriveerde migrant in de Nederlandse asielopvang? Door de ogen van de Palestijnse Syriër Mohannad (38) en zijn gezin kijken we mee naar het dagelijks leven in tentenkamp Heumensoord. Deel 1 van een serie: de verveling. (+)

Vorige week kwam de ME er nog aan te pas om de rust in het Brabantse Heesch te bewaren, maar op de besloten 'inspraakmarathon' over een mogelijk asielzoekerscentrum blijft het rustig. (+)

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) stuurt de cijfers zaterdag naar de Tweede Kamer. Hij liet weten terughoudend te zijn in het trekken van conclusies. 'Ik wil er transparant in zijn, iedereen mag ze zien. Vergelijkingen maken met andere plaatsen of groepen zal ik niet doen. Die gaan per definitie mank."

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk sprak in De Telegraaf over 'best een groot aantal incidenten, vooral onderling.' Dat is volgens de burgemeester'een redelijk vanzelfsprekend beeld.'

'Als je veel mensen bij elkaar brengt, krijg je incidenten, helemaal mensen uit stressvolle situaties', concludeert Wienen, die bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten verantwoordelijk is voor de commissie asiel en integratie. Er is volgens de burgemeester geen sprake van een enorme vergroting van de criminaliteit of onveiligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden