In 2007 gaan we gezellig thuiszitten met vrienden

Gelukkig, 2006 zit erop. We zijn over naar 2007. Laten we hopen dat we het gezeur over de te dure euro voorgoed achter ons hebben....

Hoe? Dat zullen we razendsnel leren. Digitale schermen in winkels, op straat, stations of pleinen bestoken ons met informatie én we gaan televisie kijken op onze mobiele telefoon. Extra politiebericht: hup, je mobiele aan. Dreig je vanwege de file het slot van een serie te missen? Geen nood, zet de auto aan de kant en pak je mobiele. Of: nóg een goede reden om per trein te reizen. We gaan gezellig samen lachen en om hetzelfde huilen.

Thuiszitten we met z’n allen, familie, vrienden, voor de platte buis vanwege de nieuwe amusementsprogramma’s. Koekje erbij, schaaltje pinda’s, fles sherry, doos tissues. We willen weer alles met elkaar delen, zeggen ze bij de publieke net zo zelfverzekerd als bij de commerciële. Alles is liefde, liefde, liefde.

We móeten ons ook wel in de soap verliezen, want met de sport wordt het niks. Een uitgesproken saai jaar. Geen Europees kampioenschap, geen wereldkampioenschap, geen Olympische Winterspelen, geen Zomerspelen.

Ellendiger: alles staat al vast. PSV wordt voor de twintigste maal kampioen van Nederland. Roger Federer wint Wimbledon en ook de Grand Slam-toernooien in Melbourne en New York. De Tour de France beleeft een dopingschandaal. Het Nederlands elftal plaatst zich voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland (2008) onder regie van Clarence Seedorf. De kritiek op Oranjes spel en dus op coach Marco van Basten zwelt weer aan. Feyenoord kan, dankzij nieuwe financiers en nieuwe aankopen, de kloof met Ajax en PSV dichten.

Wat? Ajax ontslaat Henk ten Cate. Louis van Gaal dan maar? Nee, die tekent een contract met de Duitse recordkampioen Bayern München.

Nieuws uit Den Haag. Informateur Herman Wijffels houdt niet van getreuzel, het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie ligt er eind februari. Premier Jan Peter Balkenende staat voor de vierde keer op de trappen van Huis ten Bosch, nu tussen de vicepremiers Wouter Bos (hij heeft met GroenLinks moeten dreigen om zijn zin te krijgen) en André Rouvoet.

Net op tijd voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 7 maart. De Staten kiezen de Eerste Kamer en B & B vrezen een vijandige senaat, vandaar hun gezamenlijke blijheid en daadkracht. De kiezer trapt erin.

Het kabinet lanceert de eerste 100 dagen een megabanenplan tegen werkloosheid, verloedering en rondhangende jeugd. Terug naar de Melkertbaan. Minister Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken trekt honderden miljoenen uit om allochtonen op de inburgeringscursus en aan het werk te krijgen. Minister Bos van Financiën zweert bij de Zalmnorm en mikt op een begrotingsoverschot van 2,8 procent in 2011, voldoende voor de AOW. ‘Zonder bejaardenbelasting’, blijft Balkenende zichzelf herhalen.

Maar waar is Rouvoet als hij niet op Sociale Zaken zit? Op het nieuwe ministerie van Veiligheid. Het superministerie van Justitie, Binnenlandse Zaken en de geheime dienst samen en zeer tegen de zin van de geheime dienst. Wijffels tikt snel af als Balkenende, Bos en Rouvoet ook ministeries wensen voor Water en Jeugd (jongeren vechten, blowen, drinken, eten en chatten ook dit jaar). Rouvoet droomt zelfs van een ministerie voor Religie en Spiritualiteit. 2007 wordt zijn jaar. Hij zoekt de liefde in de deugdzame burger. Hij brengt Eimert van Middelkoop terug naar Den Haag en in het kabinet. Tineke Huizinga leidt de fractie. Dat is even schrikken voor de ChristenUnie, een vrouw aan het hoofd.

Bij de PvdA wordt Hans Spekman fractievoorzitter, en dat is slikken voor veel PvdA’ers. Velen vinden hem te licht, te onervaren, maar mensen als Bos noemen hem de perfecte tegenhanger van Bos . Zij zien Spekman als de nieuwe Jan Schaeffer: niet lullen maar poetsen. Sharon Dijksma wordt minister van Verkeer en Waterstaat.

2007 wordt ook het jaar van de Aboutaleb en Nebahat Albayrak, hij van Sociale Zaken, zij van Integratie. Na vijf jaar harde taal van Fortuyn/Verdonk/Hirsi Ali mogen ze laten zien dat ze het beter kunnen. Er is een splijtzwam: het generaal pardon. Natuurlijk, het komt er, iedereen blij. Maar later het jaar zijn er geruchten over misbruik, de Kamer dubt over de vraag voor wie het pardon is, juristen rekken de grenzen op. Illegalen uit België, Duitsland en van nog verder zeggen dat ze hier wonen. De administratie van de IND klopt niet, er zijn mensen zoek, data kwijt en tegen Kerst zijn er hongerstakingen.

Terug naar het kabinet. CDA-coryfee Maxime Verhagen grijpt zijn kans. Hij wordt minister van Buitenlandse Zaken, een jongensdroom. Fractievoorzitter wordt Joop Wijn en daar kijkt de achterban toch even van op, een nicht aan de top. Niet de hypotheekrenteaftrek (die is geparkeerd in een ‘diepgravende studie’) hangt als een zwaard van Damocles boven het kabinet, maar Afghanistan. Uruzgan, Taliban, oorlog. De eerste dode wordt met veel ceremonieel van Schiphol opgehaald.

Het Kamerlid Rita Verdonk (onderwijs) houdt een wekelijks inloopspreekuur in het Haagse café Plein 19, maar na de eerste drie keer komt niemand meer.

Amsterdam blijft verweesd achter na het vertrek van wethouder Aboutaleb. Het lukt de onervaren lijsttrekker Lodewijk Asscher niet de hoofdstedelijke sociaal-democraten bij elkaar te houden. Al snel duikt de naam op van iemand die ze al lang vergeten leken: dokter Rob! Maar na een fel debat gaat de voorkeur uit naar Haci Karacaer (oud-directeur van Milli Görüs) als opvolger van Aboutaleb.

Overal in het land is de toon van het islamdebat milder, de onderhuidse spanningen blijven. Op school en werk eisen moslims ruimte voor de beleving van hun islamitische identiteit: ze willen geen handen van vrouwen schudden, ze eisen stilte- en gebedsruimten en een alcoholvrije werkplek. Er komen meer islamitische diensten en producten: bankieren, studie- en spirituele reizen naar Saudi-Arabië, ruimzittende gebedsspijkerbroeken en sensitivity-trainingen.

Nieuwe extreemrechtse groepen steken de kop op. De Hells Angels worden verboden, maar ze maken een doorstart onder de naam waarmee ze ooit als brommerclub begonnen: Kreidler Ploeg Oost. Strafrechtelijk worden 22 leden van de club vervolgd wegens deelname aan een criminele organisatie die tot doel had het plegen van misdrijven, zoals moord, (bedreiging met) geweld, diefstal, afpersing en bezit/handel in drugs en wapens.

Willem Holleeder krijgt een zware straf wegens afpersing van vier vastgoedhandelaren en het leiden van een criminele organisatie. Gaandeweg blijkt dat Holleeder betrokken was bij liquidaties en wordt hij vervolgd voor moord.

‘Dikke’ Charles Geerts verliest zijn vergunningen voor zijn seksbedrijven. Hij verkoopt zijn zaken op de Wallen en emigreert naar Thailand.

Ook Maurice de Hond emigreert. Hij krijgt het niet voor elkaar bewijzen voor de onschuld van Ernest Louwes te vinden. Lucia de B. gaat een nieuw proces in. Er is grote twijfel over de bewijzen in haar zaak, zegt de commissie-Posthumus II. De verpleegkundige zit levenslang voor het doden van zeven patiënten.

Opnieuw nemen tbs’ers de benen tijdens hun proefverlof. Voortaan mogen ze alleen nog op pad met een bewaker en een ‘stroomslot’ om hun benen. Als de tbs’er te ver buiten bereik van de begeleider komt, zet het apparaat zo veel stroom op zijn beenspieren dat hij geen stap meer kan verzetten.

En dan?

Dan komen de Chinezen.

Chinese en Indiase bedrijven kopen half Nederland leeg, vooral technologische bedrijven. De Chinezen kopen de consumentendivisie van Philips en heel Stork. Getronics gaat naar Tata-dochter TCS, bijna alle Nederlandse werknemers worden vervangen door Indiërs. In de winkels verschijnen steeds meer Chinese merken. IBM werd Lenovo. Philips gaat naar TCL.

Chinezen nemen ook de helft van de kantoorruimte rondom Schiphol in. Wat iedereen ten slotte vreest, gebeurt: er ontstaat een Azië-crisis. China laat de munteenheid vrij zweven, de yuan vliegt omhoog en hup, daar is de Chinese beurscrash. En zoals bij alle crashes: mensen trekken zich de haren uit het hoofd, plegen zelfmoord of zetten het op een zuipen. Nederlandse bedrijven besteden hun werk uit. Callcenters gaan naar Suriname (in navolging van Vodafone), Turkije, en Zuid-Afrika.

Evenzogoed ontstaan er grote tekorten op de arbeidsmarkt. Steeds meer bejaarden verpieteren. Wachtlijsten in zorg nemen opnieuw toe door gebrek aan verplegend personeel. Intussen demonstreren de Polen op het Binnenhof. Ze vinden dat ze worden uitgebuit. Ze eisen dezelfde arbeidsvoorwaarden als Nederlanders. Tuinders zijn het zat en halen hun werknemers uit de Oekraïne.

Basisscholen moeten de buitendeuren tijdens schooltijd sluiten en hekken om het schoolterrein plaatsen. Lastig voor de voor- en naschoolse opvang, waarvoor ouders hun kinderen na de zomervakantie mogen opgeven. Maar help, ze willen die opvang helemaal niet! Foutje van de Tweede Kamer en Maria van der Hoeven, die gewoon terug ging naar Onderwijs. In maart begint een reeks processen van ouders die hun kinderen op het speciaal onderwijs willen. Ze eisen een plaatsje op de wachtlijst en wel binnen drie maanden. De rechter geeft ze allemaal gelijk.

Onderwijs was het toverwoord van de verkiezingen, het geld kon niet op. Maar het kabinet ruziet over de loonsverhoging voor leraren. De PvdA wil 8,5 procent, maar de minister wil daarvan vier jaar loonsverhoging plus de klasseverkleining betalen. De leerkrachten gaan de straat op, de studenten volgen. Zij demonstreren massaal tegen selectie aan de poort én tegen het plan universiteiten zelf de hoogte van het collegegeld te laten bepalen.

Vanaf september mogen studenten hun studiefinanciering meenemen naar het buitenland. Er gaan verrassend weinig studenten naar de Verenigde Staten en Engeland, en verrassend veel naar Spanje. In de Tweede Kamer ontstaat beroering omdat vier studenten in Teheran een opleiding islamtheologie volgen.

Koningin Beatrix gaat voor het eerst op staatsbezoek naar Turkije. Nog zonder haar nieuwe liefde, toch dreigt een rel. Premier Erdogan zegt het te druk te hebben om haar te ontvangen. Op het laatste moment wil hij Bea wel even ontmoeten op het vliegveld. Erdogan zegt daarna dat de koningin volledig begrip heeft getoond voor de Turkse positie bij de onderhandelingen over EU-lidmaatschap. De RVD haast zich mee te delen dat de koningin zich slechts heeft uitgesproken voor goede Turks-Europese betrekkingen.

We herdenken in 2007 wat af. Bijvoorbeeld: de 400ste verjaardag van Michiel de Ruyter, waarvoor we de Engelse Medway opvaren en het glas heffen in Vlissingen en alle dooie helden pikken een graantje mee. Zestig jaar geleden begonnen de politionele acties in Indonesië, er zijn nog getuigen. Tien jaar geleden verongelukte Diana.

Let op: Edsilia Rombley kwalificeert zich voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Hoe het uitpakt? Nee, dat is geheim.

De antirimpelcrème verdringt de botox, we gaan legaal downloaden, we stappen over op een hybride auto. We zweren het pessimisme af en worden blije optimisten. U blijft de Volkskrant lezen, want met de nieuwe gratis kranten is het nog niks. De adverteerders zien er geen brood in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden