Imtech verlaagt groeidoelstelling

Imtech, het voormalige conglomeraat Internatio-Müller, heeft zijn doelstellingen naar beneden bijgesteld. De Goudse technische dienstverlener wijt dit aan de economische neergang, vooral in de ICT-sector, zo bleek dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers....

Imtech formuleerde een jaar geleden enkele ambitieuze doelen. Zo moest de omzet in 2003 uitkomen op 2,6 miljard euro - dit streven is een jaar opgeschoven. Ook moest de brutowinstmarge volgend jaar naar 7 procent. Het nieuwe voornemen is 6 procent in 2004. Beleggers konden dit niet waarderen: het aandeel, sinds vorige week deel van de Midkap-index, daalde 9 procent.

Vorig jaar kwam de omzet uit op 2 miljard euro, bijna een kwart lager dan een jaar eerder. De daling is vooral te wijten aan bedrijfsverkopen. Imtech concentreert zich nu alleen op zijn kernactiviteit: technische dienstverlening. Daarbij richt het bedrijf zich vooral op de ICT-sector, ontwerp- en advies over technische installaties (engineering) en onderhoud en beheer.

Dochterbedrijven in havens, farmacie en chemische distributie werden afgestoten. De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf, gerekend op jaarbasis, 1,42 miljard euro aan omzet afgestoten. In dezelfde periode werd voor 473 miljoen euro aan omzet gekocht.

Tot de belangrijkste overnames, die in totaal 180 miljoen euro kostten inclusief schuldovernames, behoren het Duitse Rheinelektra (2000 werknemers, omzet 330 miljoen) en het Bossche bedrijf Datelnet (1750 medewerkers, omzet 100 miljoen). Bij Rheinelektra vallen de winstmarges tegen, terwijl voor Datelnet te veel is betaald. 'Als we hadden geweten dat de dip in de telecomhoek zo diep zou uitpakken, hadden we nog een aantal maanden gewacht met de overname', aldus topman Herman Scheffer. Hij maakt in april plaats voor bestuurder R. van der Bruggen.

De nettowinst van het concern, dat bijna de helft van zijn omzet in Duitsland haalt, daalde 15 procent tot 71 miljoen euro. Als het saldo van de boekwinsten op dochters wordt meegeteld, bedroeg de winst 130 miljoen euro (in 2000: 220 miljoen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden