Imtech schrijft opnieuw af op problematische Duitse dochters

 Imtech schrijft nog eens 200 tot 230 miljoen euro af op de Duitse dochterondernemingen. Daarmee zet de technische dienstverlener boekhoudkundig een streep onder de fraudeaffaire die vorig voorjaar aan het licht kwam.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Dat maakte Imtech maandag bekend bij een tussentijdse toelichting op de cijfers over het laatste kwartaal van 2013. Vanaf nu worden alle problematische Duitse afdelingen op de balans afgescheiden. Zo krijgen bedrijf en beleggers weer zicht op de actuele stand van zaken, aldus bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. 'Als we het nu over de resultaten hadden, was steeds de vraag of we het daadwerkelijk over de resultaten van nu hadden, of dat die nog toe te schrijven waren aan het verleden.'

Imtech, de moedermaatschappij van een trits technische bedrijfjes, was jarenlang de grote lieveling op de beurs, toen vorig voorjaar bekend werd dat er bij de Duitse en Oost-Europese dochters op grote schaal met de cijfers was gerommeld. Topman René van der Bruggen moest het veld ruimen. Op de beurs kelderde het aandeel binnen enkele dagen van rond de 20 euro tot onder de 2 euro.

De afgelopen jaren is er op grote schaal gereorganiseerd. Er verdwenen 1.300 banen, waarvan de meeste in Duitsland. Ook in Oost-Europa, waar Imtech betrokken was bij de met fraude omgeven aanleg van een pretpark, is inmiddels de helft van het personeel op straat gezet. De bedrijven moeten zich vooral toeleggen op een goede marge, benadrukte topman Van de Aast, 'want de focus op omzet heeft destijds juist geleid tot de boekhoudfraude'.

Van de Aast benadrukte dat de onderneming los van de legacy issues (managementtaal voor het lijk dat uit de kast is komen vallen) inmiddels redelijk draait. Een Turkse dochteronderneming is verkocht, de schuld is verder teruggedrongen en de meeste bedrijfsonderdelen halen een positief resultaat. Uitgebreidere rapportage volgt in maart bij de presentatie van de jaarcijfers.

Beleggers reageerden maandag alvast enthousiast op de tussentijdse mededeling. Imtech was met een koerswinst van 2,6 procent een van de best presterende fondsen op het Damrak. Al kost het aandeel met een prijs van 2,18 euro nog altijd een schijntje van wat het destijds was.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden