Impuls voor makers zonnecellen Limburg

Amsterdam De zonne-industrie in Limburg groeit door. Na de komst van Solland naar Heerlen en Schuiten naar Venlo krijgt Sittard The Silicon Mine (TSM)....

Van onze verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel

De Al Manhal Investments Group, een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi, maakte dinsdag bekend dat het meer dan 200 miljoen euro investeert in TSM. Het bedrijf zal zich in eerste instantie toeleggen op de productie van puur silicium, de belangrijkste grondstof van zonnecellen.

Binnen twee jaar moet het in 5 procent van de wereldwijde vraag naar silicium voorzien. Daarvoor zijn naar verwachting zo’n vierhonderd werknemers nodig.

De Arabische investeerder wil dat TSM zijn activiteiten geleidelijk uitbreidt tot het volledige productieproces van zonnepanelen. Naast de verrijking van silicium moet TSM ook het verdampen op zogenaamde ‘wafers’ onder de knie krijgen. Uiteindelijk moeten zonnecellen worden gefabriceerd, en ten slotte complete panelen. Het personeelsbestand zou dan groeien tot meer dan duizend.

Het plan om in Limburg silicium te produceren bestond al langer. Gosse Boxhoorn, die eerder medeoprichter en directeur was van zonnecelfabrikant Solland, kwam ermee in 2007. Samen met het Limburgse chemieconcern DSM en enkele andere investeerders ontwikkelde hij het bedrijfsplan. Maar tijdens de crisis bleek het onmogelijk een grote aandeelhouder voor het project te vinden. Nu die er is, gaat Boxhoorn ervan uit dat ook banken en overheden zich aansluiten.

De Al Manhal Group is in handen van een aantal families in de Verenigde Arabische Emiraten. De groep bestaat sinds 1994 en investeert in energie, infrastructuur, scheepvaart en medische dienstverlening.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden