Impressies van kwinkelerende vogels

De Stichting dOeK (de Oefening, de Kunst) is een Amsterdamse belangenvereniging van improviserende musici die, ondere andere geïnspireerd door Misha Mengelbergs groep ICP, op zoek gaan naar nieuwe manieren om samen spontane composities te laten ontstaan....

Behalve thema's en andere afspraken zijn er nog meer manieren om muzikale processen te sturen en van een context te voorzien. Dynamiek en volume, bijvoorbeeld. Twee van de drie acts die vrijdag optraden benadrukten, niet toevallig, de uitersten van zo'n benadering: zacht, subtiel met veel stiltes, of hard, dichtgespeeld, iedereen continu voluit.

De groep ppp5 van Cor Fuhler speelde inderdaad vaak pianississimo, maar zo intens dat er toch grote kracht van uitging. Fuhlers keyolin, een via een toetsenbord bespeelde viool, trok lange slingers pastorale melodie tevoorschijn, soms tempoloos, dan weer op dansante Balkanritmes, los zwevend of door verschillende akkoorden schuivend. Cimbalon, cello, klarinet en minimale percussie calligrafeerden daar subtiele lijntjes naast en overheen, tot er een Japanse prent in klank ontstond, met impressies van bruisend water en kwinkelerende vogels.

fff5 Van trompettist Eric Boeren teisterde de trommelvliezen. Hun punk-impro, aangevuld met, alweer, Balkan-invloeden, bewoog zich binnen een harmonisch en melodisch klein bereik, en hoewel er af en toe een reggae-baslijn dreigde door te breken was er nauwelijks sprake van een groove, meer een reeks losse explosies.

Terrie Ex mishandelde als vanouds de elektrische gitaar, maar voegde behalve rauwe geluidseffecten en veel energie nauwelijks iets toe. Michiel Scheen en Tobias Delius hanteerden geen enkel concept, behalve gewoon samen improviseren, nauwelijks gebonden aan structurerend materiaal. Soms leken ze zich op twee sporen te bevinden, min of meer evenwijdig, maar als ze in dezelfde trein zaten vulden de koele, wat intellectuele lyriek van de pianist en de warmbloedige, uit zijn hele lijf geperste salvo's van de tenorist-klarinettist elkaar op fascinerende manier aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden