vijf vragentoerisme

Importeren we corona met het vliegtuig?

Nu de besmettingen in binnen- en buitenland rap toenemen, rijst de vraag of het coronabeleid op Nederlandse luchthavens streng genoeg is. Doen we genoeg om te voorkomen dat reizigers het virus uit brandhaarden meenemen, zoals ook in de eerste golf gebeurde? Vijf vragen.

Reizigers in de rij op Schiphol. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Reizigers in de rij op Schiphol.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Om met de deur in huis te vallen: hoeveel besmette personen komen per vliegtuig Nederland binnen?

Steeds meer, al zijn de aantallen nog altijd beperkt. Sinds juni zijn er op Schiphol 56 vluchten geland met ten minste één passagier die kort na aankomst positief testte op het virus. Anderhalve week geleden waren dat er nog 38, aldus de GGD Kennemerland, die de stijging wijt aan het aantrekken van het internationale vliegverkeer.

Via Eindhoven Airport, de grootste regionale luchthaven van Nederland, kwamen sinds juni 11 passagiers het land binnen die kort na de landing positief testten. Dat betekent overigens niet dat zij met zekerheid besmet aan boord zaten. De passagiers kunnen het virus ook vlak na aankomst elders hebben opgelopen.

Baren deze cijfers het kabinet zorgen?

Genoeg om het Outbreak Management Team opnieuw om advies te vragen. Op verzoek van minister De Jonge (Volksgezondheid) sprak het crisisteam dinsdagochtend over het testen van reizigers uit risicogebieden, ook als zij geen symptomen vertonen. Nu is het nog zo dat alleen passagiers met klachten een coronatest moeten ondergaan.

Zo’n uitgebreid testbeleid zou niet alleen gelden voor buitenlandse reizigers, maar ook voor Nederlandse vakantievierders die terugkeren uit risicogebieden. Het is aan het kabinet om na het OMT-advies een besluit te nemen. Dat gebeurt donderdagmiddag.

Wat gebeurt nu al om te voorkomen dat het virus uit een brandhaard wordt geïmporteerd, zoals bij de eerste golf gebeurde?

Voor een groot aantal landen geldt nog altijd een inreisverbod, dat ook opnieuw kan worden ingevoerd als het aantal besmettingen in een regio weer oploopt. De marechaussee hield tot nu toe meer dan driehonderd reizigers tegen uit zo’n verboden land, de meesten uit de Verenigde Staten.

Alle reizigers van en naar Nederland moeten verder een gezondheidsverklaring invullen, waarop ze verklaren niet besmet te zijn en geen klachten te hebben. De GGD controleert steekproefsgewijs de verklaringen, maar waterdicht is dit systeem zeker niet: wie het formulier niet invult, wordt hooguit streng toegesproken. Of iemand liegt, valt niet te controleren.

Hoe zit het met reizigers uit risicogebieden? Die moeten nu toch al 14 dagen in thuisquarantaine?

Het RIVM heeft sterk de indruk dat niet iedereen zich daaraan houdt, al beschikt het instituut niet over harde cijfers. Anders dan in een land als China, waar de overheid rekkelijk met grondrechten omgaat, worden reizigers in Nederland niet opgesloten in een hotelkamer of hun eigen huis. Het naleven van de quarantaineplicht blijft hier je eigen verantwoordelijkheid.

‘Maar als je terugkomt van je reis en je vakantiedagen zijn op, kan je neiging zijn om je niet aan de quarantaine te houden’, zegt een woordvoerder van het RIVM. Hetzelfde geldt voor buitenlandse bezoekers van Nederland, die immers niet het vliegtuig pakten om twee weken lang binnen te gaan zitten. De verleiding is groot om de regels aan je laars te lappen.

Op luchthavens in het buitenland wordt de temperatuur getest van reizigers. Waarom hier niet? Spreekt hier de machtige luchtvaartlobby?

De luchtvaartsector, naarstig op zoek naar manieren om het vertrouwen van het publiek terug te winnen, ziet zulke temperatuurmetingen voor alle reizigers juist graag tegemoet. Het is het RIVM dat niet gelooft in ‘temperaturen’.

‘Er kunnen allerlei redenen zijn voor een verhoging’, zegt de woordvoerder, bijvoorbeeld omdat je net naar de bagageband bent gerend. Met medicijnen kun je je temperatuur bovendien drukken. ‘Dus het is geen erg betrouwbare methode.’

Een reis aan het plannen? Dit is de situatie in de landen waar u heen mag
Naar welke landen mag u afreizen? En hoe is de situatie daar? In dit overzicht vindt u wekelijks (en vaker als er veel verandert) de nieuwste informatie over de populairste vakantielanden.

Heldere analyses, de laatste cijfers, vraag en antwoord, reportages en meer over het coronavirus staan overzichtelijk bij elkaar in het dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden