Impeachment

Het Huis van Afgevaardigden begon gisteren het debat over de impeachment van president Clinton. Als een meerderheid van het Huis voor impeachment stemt, betekent dit nog niet dat Clinton zal worden afgezet....

De impeachment is in feite slechts een aanklacht, die uit meerdere punten bestaat. De Senaat behandelt die aanklacht in een proces, onder voorzitterschap van opperrechter William Rehnquist. Om de president uit zijn ambt te zetten is het voldoende als tweederde van de honderd senatoren 'schuldig' stemt op een van de punten van de aanklacht.

Het debat in het Huis begon gistermorgen met een verslag waarin de justitiële commissie van het Huis verklaarde wat haar beweegredenen waren om vorige week voor impeachment van Clinton te stemmen. De Republikeinse leiders hebben gezegd dat zij geen stemming zullen toestaan over voorstellen om Clinton slechts te berispen.

Tot tien uur gisteravond (lokale tijd) zou het debat doorgaan. Vandaag wordt het voortgezet en volgen de afzonderlijke stemmingen over de vier punten waaruit de aanklacht bestaat. Een eenvoudige meerderheid van het uit 435 leden bestaande Huis van Afgevaardigden, oftewel 218 stemmen, is nodig om elk onderdeel van de aanklacht aanvaard te krijgen.

Het proces in de Senaat vertoont gelijkenis met een echte rechtszaak. Republikeinen uit het Huis vervullen de rol van aanklagers ('managers') en zullen - met behulp van advocaten - hun zaak bepleiten. Ook Clinton mag zich laten bijstaan door zijn advocaten. Er kunnen getuigen worden opgeroepen, die mogen worden onderworpen aan een kruisverhoor.

Het aantreden van een nieuw Congres in januari kan gevolgen hebben voor de behandeling van de zaak. Alhoewel de aanklacht zal worden overgedragen, moet het Huis nieuwe managers benoemen voor het proces in de Senaat. Het nieuwe Huis telt vijf Republikeinen minder. De Democraten en hun Republikeinse bondgenoten kunnen het proces dwarsbomen door de benoeming van de managers te blokkeren. De samenstelling van de Senaat blijft hetzelfde (55 Republikeinen tegen 45 Democraten).

In de Amerikaanse geschiedenis is het eenmaal voorgekomen dat het Huis voor impeachment stemde tegen een Amerikaanse president. Dat was in 1868 tegen president Andrew Johnson. Die zaak kwam voort uit de politieke tegenstellingen in de tijd na de Burgeroorlog. Na een proces van 74 dagen sprak de Senaat Johnson vrij.

President Nixon is nooit 'geïmpeacht'. De juridische commissie van het Huis stemde in juli 1974 voor impeachment wegens de Watergate-affaire, maar Nixon trad voortijdig af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden