Impasse in New Delhi

New Delhi De Indiase regering heeft een spoedbijeenkomst met de oppositie belegd om te proberen de impasse in het parlement te doorbreken.

Reuters

Het wetgevingsproces loopt vast, doordat de oppositie weigert mee te doen aan het normale parlementaire werk zolang er geen gemengd onderzoek komt naar een enorm corruptieschandaal in de telecommunicatiesector.


Volgens een regeringsaccountant zou dat schandaal de staat wel eens bijna 30 miljard euro kunnen kosten aan misgelopen inkomsten. Als gevolg van het schandaal heeft de minister voor Telecommunicatie, Andimuthu Raja, moeten aftreden. Hij zou licenties voor de nieuwe generatie gsm-frequenties voor veel te lage prijzen hebben verkocht. De verkoop - onderhands, in plaats van bij openbare aanbesteding - vond plaats in 2008.


Het parlement moet dringend een wet goedkeuren die 7,4 miljard euro vrijmaakt voor het functioneren van het overheidsapparaat. Zonder dat geld dreigen allerlei overheidsdiensten tot stilstand te komen.


De regering van premier Manmohan Singh heeft de oppositie voorgesteld een onderzoek te lanceren naar de kwestie onder toezicht van het Opperste Gerechtshof. Maar die toezegging vindt de grootste oppositiepartij, de hindoenationalistische BNP, onvoldoende. De partij staat erop dat er een gezamenlijke parlementscommissie komt die de corruptiezaak gaat onderzoeken. Tot nog toe weigert de regering.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden