Impasse in debat over blasfemie

De gehele Tweede Kamer is ontevreden over de plannen van minister Hirsch Ballin van Justitie over hervorming van de wettelijke bepalingen over godslastering en belediging....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Een flinke Kamermeerderheid wil het aloude verbod op godslastering, artikel 147, afschaffen. Maar Hirsch Ballin wil aan die wens alleen tegemoetkomen als tegelijk de bepaling over anti-discriminatie en belediging, artikel 137, wordt ‘verduidelijkt’.

Vrijwel de gehele Kamer ziet in die ‘verduidelijking’ van artikel 137 een aanscherping. PvdA, VVD, D66, GroenLinks, SP en PVV willen dat juist níet. De overige partijen – SGP, ChristenUnie en CDA – willen daarentegen juist geen afschaffing van dat andere artikel, 147.

Volgens Kamerlid Van der Ham van D66 heeft Hirsch Ballin deze patstelling bewust gecreëerd om te zorgen dat er helemaal niets gebeurt. ‘Er is een deal gesloten in de coalitie’, bezweert hij. ‘Als de PvdA zou instemmen om die twee zaken – afschaffen van 147 en aanscherpen van 137 – los te koppelen, zou dat verbod op godslastering zó kunnen worden afgeschaft. Maar dat doen ze niet – omdat ze niet mogen van de coalitiepartners.’

D66 ijvert al vier jaar voor afschaffing van het verbod op ‘smalende godslastering’. Hirsch Ballin stelde daarop dit voorjaar een ‘alternatief’ voor. De bepalingen tegen discriminatie, haat zaaien en belediging zouden zodanig kunnen worden aangepast, dat ze ook bescherming bieden tegen belediging van religies en religieuze symbolen.

De Kamer legde dit uit als een verscherping van het verbod en dus een feitelijke inperking van de vrijheid van meningsuiting. Op de achtergrond speelt het vermoeden dat het Hirsch Ballin erom te doen is om bijvoorbeeld aanvallen op de islam, zoals Geert Wilders die heeft gedaan, onmogelijk te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden