Immigratie

Zelden heb ik een artikel gelezen dat de situatie in Nederland zo goed en helder weergeeft als het artikel van 'Linkse dogma's blokkeren open debat over immigratie' (Forum, 14 mei)....

HEERLEN Chris Davies

Nederland stevende regelrecht op een burgeroorlog af door de macht en naïviteit van links. Ik ken moslimgezinnen waarvan de vrouwen nooit buitenkwamen. Door de politiek wordt nu verkondigd dat Fortuyn bevolkingsgroepen tegen elkaar opzette, maar Nederland dreigde steeds meer een verzameling te worden van verschillende culturen die langs elkaar heen leefden in welvaart en onverschilligheid.

De reacties nu zijn uiteraard overspannen en buiten elke beschaving. Pim Fortuyn zei gewoon wat de meeste Nederlanders op verjaardagfeestjes zeiden. Ik weet wel twee miljard mensen in ontwikkelingslanden (met armoede) die naar Nederland willen komen en tegelijkertijd niets hebben met de Nederlandse cultuur.

De linkse partijen leden erg onder naïviteit, idealisme, gebrek aan realiteit en waren vastgenageld aan de traditionele ideologie. Ze hadden immers altijd succes gehad, dus waarom zou het nu misgaan. Dat links naar de oppositie wordt verwezen is daarom ook een gezonde zaak.

Elke partij moet op zijn tijd haar standpunten toetsen aan de realiteit van de huidige tijd. Dat is geen populisme, maar bekijken of de ideologie nog past in de huidige tijd. Links past beter bij humaniteit dan rechts. Maar humaniteit moet wel gepaard gaan met realiteit en niet met naïviteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden