NieuwsImmigratiedienst

Immigratiedienst IND gaat asielzoekers ‘telehoren’

Om de achterstand met behandeling van asielaanvragen niet nog verder te laten oplopen, gaat immigratiedienst IND asielzoekers komende tijd ‘telehoren’. Dit heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) donderdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.  Beeld ANP
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

De gehoren, aan de hand waarvan wordt bepaald of een asielzoeker recht heeft op een verblijfsvergunning, lagen afgelopen weken stil door de coronacrisis. Dit heeft grote gevolgen voor asielzoekers, die door achterstanden bij de IND nu al buitensporig lang – soms meer dan anderhalf jaar – in asielzoekerscentra (azc’s) wachten op het startschot van hun procedure. In die tijd kunnen ze niet werken of studeren.

Het telehoren behelst een omvangrijke technische operatie, waarbij de asielzoeker en IND-medewerker vanaf aparte locaties een videoverbinding maken. De asielzoeker doet dit in een speciaal daarvoor vrijgemaakte ruimte in het asielzoekerscentrum waar hij verblijft. Tolken hebben de mogelijkheid om zich telefonisch bij het gesprek aan te sluiten.

Proef

De IND is deze week begonnen met een proef op kleine schaal, om ‘eventuele technische en logistieke uitdagingen te ondervangen’, schrijft Broekers-Knol in de brief, waarin ook andere maatregelen in de justitie-, veiligheids- en migratieketen worden aangekondigd. De brief is mede ondertekend door minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie).

De ambitie is om het aantal gehoren middels videoverbinding binnen enkele weken op hetzelfde niveau te brengen als het aantal gehoren dat plaatsvond vóór de coronacrisis.

Het is niet bekend hoe groot de achterstand is die is opgelopen omdat de procedures afgelopen weken stil lagen. Dit moet nog worden geïnventariseerd.

De procedure voor asielzoekers die in deze periode de grens met Nederland oversteken, blijft voorlopig opgeschort. Nieuwkomers worden momenteel opgevangen in een noodopvanglocatie in het Groningse Zoutkamp, waar volgens de laatste tussenstand 190 bewoners verblijven.

Dwangsommen

De achterstanden bij de IND zijn onder meer het gevolg van onderbezetting, veroorzaakt door forse bezuinigingen in 2017. Asielzoekers dienden afgelopen jaren massaal dwangsommen in, oplopend tot bedragen van 15 duizend euro, om de overheidsinstantie te dwingen alsnog snel hun aanvraag in behandeling te nemen.

Donderdag werd bekend dat het kabinet de dwangsommenregeling voor asielzoekers wil afschaffen. Asielzoekers van wie de aanvraag vertraging oploopt door de coronacrisis, hebben sowieso al geen recht op financiële compensatie omdat sprake is van overmacht.

Lees verder

Kabinet wil af van regeling die asielzoekers dwangsommen laat eisen
Asielzoekers kunnen binnenkort waarschijnlijk geen dwangsommen meer indienen als de IND hun aanvraag niet binnen de wettelijke termijn afhandelt. Het kabinet wil de wet die dit mogelijk maakt afschaffen.

Provincie Groningen vangt tijdens coronacrisis asielzoekers op in een kazerne
Asielzoekers die tijdens de coronacrisis de grens met Nederland oversteken, zullen tijdelijk worden opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse dorp Zoutkamp.

Nederland tijdelijk op slot voor asielzoekers vanwege coronavirus

Het coronavirus heeft verstrekkende gevolgen voor asielzoekers die in Nederland arriveren: zij worden tijdelijk niet meer opgevangen. Dit heeft minister Grapperhaus (Justitie) bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden