Immigratie verdeelt Fransen ouderwets in twee kampen

Met een oproep van premier Juppé tot gezamenlijke strijd van links en rechts tegen het Front national is dinsdag het debat in de Franse Assemblée Nationale van start gegaan over het omstreden wetsvoorstel-Debré tegen de illegale immigratie....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Vermoedelijk zal de regering positief reageren op twee amendementen, waarvan de strekking luidt dat de gastheer niet langer hoeft te melden dat zijn bezoek is vertrokken. Dat zal de politie bijhouden via een systeem met twee kaarten - een bij aankomst, een bij vertrek. Het nu voorgestelde systeem lijkt op het Amerikaanse. Bij elkaar duurt de hele behandeling van het wetsvoorstel in tweede termijn drie dagen. De Socialistische Partij van Lionel Jospin heeft niet alleen de intrekking van artikel 1, maar van de hele wet geëist.

Twee weken geleden begon een actie van 66 jonge filmers tegen het wetsvoorstel. Intussen is hun bescheiden petitie ('ik ben ook schuldig aan het herbergen van een buitenlandse vriend, zonder hem aan te geven') uitgelopen in een zaak die Frankrijk ouderwets in tweeën deelt. Gisteren werd er voor de deur van het parlement opnieuw betoogd, na de grote demonstratie van zondag waaraan volgens de politie 33 duizend, volgens het dagblad Libération meer dan 100 duizend betogers deelnamen.

Datzelfde Libération heeft, net als de andere grote kranten Le Monde en Le Figaro, de klassieke afstandelijke verslaggeving in deze kwestie volledig laten varen. Dagelijks drukt de krant pagina na pagina met nieuwe ondertekenaars van de filmers-petitie af.

Uit het hele land stromen de verklaringen binnen. Zo heeft de bisschop van Clermont-Ferrand opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid indien het voorstel van minister Debré wet wordt. En een politie-eenheid liet weten niet mee te willen doen aan het 'aangeven' van illegale immigranten, zoals onder het regime van Vichy tijdens de Tweede Wereldoorlog miljoenvoudig met de Franse joden gebeurde.

Maar ook rechts laat zich niet onbetuigd. Premier Juppé geeft in Le Monde van vandaag een interview waarin hij rechts en links oproept de handen ineen te slaan tegen het Front national. In één moeite door beschuldigt hij links ervan Le Pen in de kaart te spelen door zich af te zetten tegen de wet-Debré. De rechtse krant Le Figaro spaart ook kosten noch moeite om de regering-Juppé te steunen. Maandag publiceerde het dagblad de resultaten van een groot onderzoek van het onafhankelijke enquêtebureau Sofres, waaruit bleek dat meer dan de helft van de Fransen instemt met de wet-Debré, inclusief het omstreden artikel 1.

Uit de opkomst bij de manifestaties van zondag bleek dat de opwinding in hoge mate een Parijse affaire is. In andere steden waar werd betoogd, zoals Lyon, Toulouse en Bordeaux, waren niet meer dan een paar duizend mensen op de been. PS-leider Jospin, die in Toulouse demonstreerde, kreeg in de linkse pers de volle laag - zijn Socialistische Partij heeft zich in deze kwestie lang op de vlakte gehouden, wellicht in de wetenschap dat onder Franse arbeiders het Front national de grootste partij is.

Het wachten is nu op het moment dat president Chirac zijn licht over de wet zal laten schijnen. Tot nu toe heeft hij er met geen woord van gerept. Gisteren opende hij de grote landbouwbeurs in Parijs, en stond hij op de voorpagina van Le Figaro met een rietje verse melk te drinken. De dag daarvoor was hij op bezoek in Meaux, om jonge werkzoekenden een hart onder de riem te steken. Men verwacht dat Chirac zich na de kamerbehandeling tot de Fransen zal richten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden