Immigranten uit Syrië en Irak zijn driftig aan het ondernemen

Het aantal genaturaliseerde Irakezen en Syriërs dat een bedrijf opricht in Nederland stijgt snel. In 2015 registreerde de Kamer van Koophandel (KvK) onder beide bevolkingsgroepen een kwart meer ondernemingen dan in 2014. Ook in de jaren daarvoor steeg het aantal nieuwe bedrijven van Syriërs en Irakezen jaarlijks met ongeveer 20 procent.

Beeld anp

De KvK geeft geen verklaring voor de toename. Maar volgens Paul Herfs, onderzoeker bij het Europese migratie-instituut Ercomer verbonden aan de Universiteit Utrecht, loopt de toename in de pas met de 'grote instroom van vluchtelingen'.

Syriërs en Irakezen blijken volgens de KvK vooral actief in de detailhandel, horeca, logistiek en zakelijke dienstverlening, zoals vertalen en tolken. Ook beginnen relatief veel vrouwen uit Irak of Syrië een tandartsenpraktijk. Nog een weetje: Bij kapsalons van autochtone Nederlanders staat meestal een vrouw aan het roer, maar van Syrische en Iraakse kappers is ongeveer driekwart man.

Aantrekkelijker dan baan

Het starten van een eigen onderneming is voor vluchtelingen vaak aantrekkelijker dan een baan zoeken, zegt onderzoeker Herfs. 'Vanwege taalbarrières leggen veel vluchtelingen het tijdens sollicitaties af tegen autochtone Nederlanders. Helemaal ten tijde van een krappe arbeidsmarkt, zoals nu. En wie zijn hand niet op wil houden bij de overheid, begint in dat geval een bedrijf. Dat zag je destijds ook bij de Turken en Marokkanen.'

Deze nieuwe ondernemingen zijn niet van de Irakezen en Syriërs uit de meest recente vluchtelingenstroom. Daarvan hebben de meesten nog geen verblijfsvergunning. Hoewel er de afgelopen jaren veel minder Irakezen dan Syriërs een verblijfstatus krijgen in Nederland, telt de KvK juist veel meer Iraakse ondernemers dan bedrijven die eigendom zijn van een Syriër. Bijna vier keer zoveel Irakezen als Syriërs schreven zich de afgelopen vijf jaar in bij de KVK (respectievelijk 3284 tegen 779). Ook in absolute aantallen zijn er ruim drie keer zoveel Iraakse als Syrische ondernemers (respectievelijk 3774 tegen 947).

Beginnende ondernemers

Onder alle beginnende ondernemers die niet in Nederland zijn geboren zijn de percentages Irakezen en Syriërs nog betrekkelijk laag. Zij beslaan respectievelijk 2,7 en 0,7 procent van de ruim 30 duizend buitenlandse starters in 2015. De meeste allochtonen die een bedrijf in Nederland beginnen zijn Turken en Polen. Deze etnische groepen vormen respectievelijk 9 en 8 procent van het totaal. Daarna volgen de Surinamers met 6,5 procent van de starters en de Marokkanen met 5 procent.

In totaal meldden 165.268 Nederlanders - autochtoon en allochtoon - zich in 2015 voor het eerst bij de Kamer van Koophandel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden