Immigranten kunnen arbeidstekort oplossen

Europese regeringen denken er hard over hun immigrantenbeleid te wijzigen. Immigranten moeten het arbeidstekort in het vergrijzende Europa opvangen. Wie een goede opleiding heeft genoten en zich nuttig kan maken, moet zich in Europa kunnen vestigen....

Opvang, registratie, uitzetting en - als de conservatieve Italiaanse regering van Sylvio Berlusconi zijn zin krijgt - zelfs gevangenisstraf voor illegalen: immigranten kosten Europa kapitalen. Des te meer omdat vluchtelingen en illegalen veelal niet mogen werken en geen bijdrage kunnen leveren aan de economie.

Europese regeringen zouden er beter aan doen immigranten te gebruiken in plaats van deze arbeidskrachten onbenut te laten, meent het weekblad Newsweek. Dit ook met het oog op de sterk vergrijzende Europese bevolking. Waarvan moeten anders straks alle pensioenen worden betaald? De Europeanen zouden een voorbeeld moeten nemen aan het immigrantenbeleid van de Verenigde Staten. De Amerikanen zetten de immigranten, onder wie ook de illegalen, liever aan het werk, dan op hen te jagen.

Gelukkig, schrijft Newsweek, beginnen sommige Europese politici dit in te zien. Toen Griekse vakbonden afgelopen mei een massale staking afkondigden, deed de regering van dat land een oproep op alle illegalen zich te melden voor werk. Beloning: een verblijfsvergunning.

En de Duitse premier Gerhard Schröder verklaarde onlangs dat Duitsland per jaar 20 duizend gekwalificeerde immigranten permanent zou moeten toelaten. Ook in Duitsland, dat vergeleken met andere Europese landen het grootste aantal vluchtelingen en immigranten opneemt, klinken geluiden het werkverbod voor vluchtelingen en illegalen op te heffen en hen een verblijfsvergunning te geven. Het heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily wel de nodige moeite gekost alle politieke partijen te overtuigen dat het immigrantenbeleid moet worden aangepast, schrijft Der Spiegel. De minister heeft moeten bezweren dat de 'neue Weg nach Deutschland' goed is voor de Duitse economie en vooral, dat het geen bedreiging voor het Duitse volk vormt. Buitenlanders mogen alleen in Duitsland komen werken als is vastgesteld dat er geen Duitse arbeiders voor de vacatures zijn.

Waar Newsweek en Der Spiegel over arbeidstekorten berichten, wijdt Time een artikel aan werkloosheid in Europa. Die is in de meeste landen de laatste jaren flink gedaald, maar de groei van de economie neemt verder af. Er klinken de laatste tijd veel negatieve geluiden: bedrijven als Ericsson, Marks & Spencer, Alcatel, Siemens en Philips hebben massa-ontslagen aangekondigd, tienduizenden arbeiders zullen hun banen verliezen.

Een ander probleem vormen de langdurige werklozen. In landen als Duitsland en Italië zijn uitkeringen vaak hoger dan de minimumlonen. Ook bieden regeringen werklozen allerlei voorzieningen die ze verliezen als ze een baan krijgen. Daardoor zouden, zo betoogt Time, werklozen niet worden gestimuleerd weer aan de slag te gaan en zitten veel gezonde mensen thuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden