Immigrant en poes

Michael Chabon: De Jiddische Politiebond (Anthos)..

Het idee om de helaas vrijwel uitgestorven Jiddische cultuur uitgerekend midden in Alaska te laten herleven, is vermetel op het waaghalzige af. Michael Chabon weet echter geheel te ontsnappen aan het risico van ongeloofwaardigheid. Puttend uit de Oost-Europees-Joodse geschiedenis beschrijft hij de fictieve ervaringen van zijn inspecteur Landsman met chassidische rabbijnen, zionistische avonturiers en autochtone Indianen. Even hilarisch als ontroerend.

Paul Scheffer maakt het in het multiculturele debat zichzelf en z'n lezers niet gemakkelijk. Vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid voor het verloop van een discussie die hij mede op gang heeft gebracht, heeft hij zich grondig verdiept in uiteenlopende kwesties als de immigratiegeschiedenis in Amerika en de Koran en diverse interpretaties daarvan. De integriteit en ernst waarmee hij al dit materiaal aandraagt om het debat boven welles-nietesgeschreeuw uit te tillen, is bewonderenswaardig; Scheffers afkeer van twee kampen en bereidheid om met iedereen argumenten te wisselen verdienen navolging.

De manier waarop poes Poef omgaat met Bril en Rok, zijn tweebenigen, is een model van verdraagzaamheid. Bril (sorry: Campert) beschrijft het familie- en tuinleven vanuit Poefs optiek met zelfspot en verrukkelijke ironie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden