IMF: twee keer zoveel slechte leningen

De verdubbeling van de slechte leningen bij Europese banken is een van de grootste obstakels voor economisch herstel. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een van de vele rapporten die zijn gepubliceerd voor de aftrap van de voorjaarsvergadering die komende dagen wordt gehouden.

WASHINGTON - Volgens het Global Financial Stability Report hebben Europese banken nu voor maar liefst 800 miljard euro aan leningen op de balans staan waarvan twijfelachtig is of die ooit worden terugbetaald. Dat is een verdubbeling in vijf jaar tijd. Deze slechte leningen nopen banken om op de rem te blijven staan bij de kredietverlening waardoor de groei wordt bemoeilijkt.


Volgens berekeningen van het monetair fonds zou de kredietverlening in Spanje en Frankrijk respectievelijk met 5 tot 8 procent kunnen stijgen als de banken van deze leningen werden verlost. Het zou goed zijn als de banken zo snel mogelijk schoon schip maken. Maar versnelde afschrijving mag niet leiden tot hernieuwde onrust op de financiële markten. Daarom moet tegelijkertijd worden gekeken naar tussenoplossingen zoals fondsen waarbij bedrijven krediet kunnen krijgen.


Reddingsfonds

Het IMF is ook niet tevreden over het reddingsfonds van 55 miljard euro dat in het kader van de bankenunie zal worden opgericht om in de toekomst noodlijdende banken te helpen. Tijdens een forumdiscussie zei de voormalige Britse minister van Financiën Alistair Darling dat 55 miljard euro maar net voldoende is om één bank te redden. Volgens Willem Buiter, de Nederlandse econoom die in de VS werkt en woont, zal het fonds zeker een kapitaal van een biljoen euro nodig hebben. 'Europa doet of er geen bankenprobleem meer is, maar dat is er wel.'


Het IMF ziet ook andere grote gevaren voor de wereldeconomie, zoals een scherpe daling van de groei in China en financiële onrust in andere opkomende markten.


Daarnaast moet worden afgewacht of de VS erin slagen de stimulering van de zogenoemde kwantitatieve verruiming (het opkopen van eigen staatsobligaties en hypotheekleningen) geruisloos af te bouwen.


'We pleiten voor een goudlokje-scenario: niet te koud, niet te heet, precies goed', aldus financieel directeur José Viñals, 'maar een hobbelig pad is niet uit te sluiten.' Als gevolg van de afbouw van de stimulering is de rente in de VS gestegen, waardoor een massale kapitaalvlucht uit de opkomende landen naar de VS is begonnen.


Het IMF is er niet gerust op dat landen pas op de plaats maken met de afbouw van hun schulden. Weliswaar zijn de begrotingstekorten in de rijke westerse landen en Japan gehalveerd sinds 2009 - van 6,5 tot 3,4 procent - maar dat neemt niet weg dat de staatsschuld verder groeit. In 2019 zal die boven de 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomen voor de rijke landen.


'In de meeste landen is de hoge schuldratio een probleem op middellange termijn. Die ondermijnt de groeivooruitzichten en leidt tot deflatiezorgen', aldus de Fiscal Monitor, het tweejaarlijkse verslag van het Internationaal Monetair Fonds over de overheidsfinanciën. Bovendien zal de groeiende schuld door een mogelijke rentestijging nog zwaarder op de begrotingen drukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden