IMF trekt controversieel plan in

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een controversieel plan om 90 miljard gulden in de wereldeconomie te pompen voorlopig in de ijskast gelegd....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De laatste jaarvergadering van het IMF in Madrid, in oktober vorig jaar, was het toneel van een felle strijd over deze kapitaalinjectie. De rijke industrielanden zijn van mening dat de wereldeconomie geen behoefte heeft aan extra geld, en dat de kapitaaluitgifte van het IMF de inflatie zou stimuleren. Daarop blokkeerden de ontwikkelingslanden de verlenging van de STF, een speciale kredietfaciliteit voor de vroegere communistische landen. Een compromisvoorstel van de VS en Groot-Brittannië, ondersteund door Nederland, voor een beperkte kapitaalinjectie aan de nieuwe lidstaten van het IMF haalde het evenmin.

De afgelopen zes maanden is er druk diplomatiek overleg geweest om uit deze impasse te komen. Dat overleg heeft echter tot niets geleid, aldus Maystadt donderdagavond in een gesprek met journalisten in Washington. Het onderwerp is dan voorlopig ook van de agenda afgehaald, zei Maystadt, in het dagelijks leven de Belgische minister van Financiën. Dat betekent dat ook de verlenging van de STF van de baan is. Volgens Maystadt is dat echter niet zo'n probleem, omdat de meeste 'landen in transitie' deze kredietfaciliteit al ten volle hebben benut.

Maystadt beklemtoonde echter dat het IMF in de toekomst meer geld nodig heeft om het hoofd te kunnen bieden aan financiële calamiteiten. IMF leent Mexico bijvoorbeeld 17,8 miljard dollar. 'Als er nog een crisis à la Mexico komt, zal het IMF nog kunnen inspringen. Maar bij een derde crisis van die omvang heeft het Fonds een probleem.'

De Belgische minister zal daarom aanbevelen te gaan werken aan het voorstel van IMF-directeur Camdessus voor een flinke vergroting van de zogenaamde quota, de bedragen die de 179 lidstaten bij het IMF hebben ingelegd en op basis waarvan zij kunnen lenen. Het verleden heeft geleerd dat verhoging van de quota jaren in beslag kan nemen, mede door de ratificatieprocedures in de parlementen.

Maystadt wil daarom in de tussentijd proberen te komen tot een verruiming van de General Arrangements to Borrow (GAB). Dat is een regeling die het IMF de mogelijkheid geeft in noodgevallen geld te lenen bij de elf rijkste industrielanden, waaronder Nederland.

Volgens Maystadt zouden daaraan ook ontwikkelingslanden met grote deviezenreserves kunnen meedoen, zoals Singapore.

Nu de kapitaalinjectie van de agenda is afgehaald, zal de halfjaarlijkse IMF-vergadering, eind volgende maand in Washington, gedomineerd worden door de recente turbulentie op de valutamarkten. Donderdag bereikte de dollar een nieuw dieptepunt tegenover de yen, terwijl in het Europees Monetair Stelsel de spanningen opnieuw opliepen.

Vooral de VS, Groot-Brittannië en Duitsland zien weinig in een grotere rol voor het IMF om die spanningen te beheersen. Frankrijk en Japan echter willen een grotere controle uitoefenen over de valutamarkten. 'Wellicht kan het IMF wat meer doen om het economische beleid van de lidstaten, dat immers de belangrijkste motor is van speculatie op koersbewegingen, te controleren', aldus Maystadt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.