IMF-top: beleid sorteert effect

Als overheden de hoogste prioriteit geven aan het opschonen van bankbalansen die vervuild zijn met giftige waardepapieren, zijn verdere stimuleringsmaatregelen in 2009 waarschijnlijk niet nodig.

Van onze verslaggever en Evert Nieuwenhuis

Dit zei de IMF-chef Dominique Strauss-Kahn zaterdag tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en zijn zusterorganisatie de Wereldbank.

De opmerkingen van Strauss-Kahn zijn een kentering in de retoriek die het fonds sinds het uitbreken van de kredietcrisis bezigde. Tot nu toe riep het IMF – belast met het bewaken van de mondiale financiële stabiliteit – politici juist op meer te doen om de wereldeconomie te stimuleren. Nu toont Strauss-Kahn zich tevredener, alhoewel alertheid en met name snelheid in het uitvoeren van reddingsmaatregelen volgens hem cruciaal blijven.

De 185 aanwezige ministers van Financiën en hun centrale bankiers delen dit optimisme. In een gezamenlijke verklaring zeggen de lidstaten van het IMF dat zij tekenen zien dat de financiële markten zich enigszins stabiliseren. ‘Onze maatregelen beginnen effect te sorteren’, is kortgezegd hun boodschap. Desalniettemin zal het tot het medio volgend jaar duren voor herstel van de grootste recessie in decennia vorm krijgt, denken de ministers.

Het opschonen van de vervuilde bankbalansen is overigens nog lang niet voltooid. Vorige week publiceerde het IMF een rapport waaruit blijkt dat de schade voor de internationale financiële sector als gevolg van de economische crisis zal oplopen tot 4.100 miljard dollar (3.170 miljard euro). Tot nu toe is slechts 1.300 miljard dollar afgeschreven.

Dit weekend moesten belangrijke details uitgewerkt worden van de besluiten die de G20 begin april in Londen nam. Zo moet er 500 miljard dollar extra in de kas van het IMF gestort worden zodat het fonds noodlijdende landen te hulp kan schieten. Tot nu toe is circa 325 miljard dollar toegezegd.

Om het gat te dichten, zal het IMF voor het eerst obligaties uitgeven. Waarschijnlijk zullen opkomende landen als China en India hiervan gebruikmaken. Zij weigeren direct en voor een lange termijn geld aan het fonds te lenen – zoals bijvoorbeeld de VS en Europese landen – tenzij de opkomende landen meer inspraak krijgen.

Zondag stond de Wereldbank centraal. ’s Avonds laat waren nog geen concrete besluiten genomen, maar verschillende landen pleitten voor meer geld voor arme lanen. De Amerikaanse minister van Financiën Geithner waarschuwde dat de crisis successen in de strijd tegen armoede terugdraait.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden