IMF: Spaanse banken hebben 40 miljard nodig

De Spaanse banken hebben naar schatting 40 miljard euro nodig om het hoofd boven water te houden. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteravond laten weten. De schatting is gemaakt na een stresstest die door het IMF zelf is uitgevoerd.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het bedrag zal nodig zijn, wanneer het slechtst denkbare economisch vooruitzicht voor het euroland werkelijkheid wordt, zegt het IMF. Het fonds gaf verder aan dat de grootste Spaanse banken over voldoende middelen beschikken om dit bedrag te kunnen financieren.

Spanje klopt naar verwachting vandaag aan bij het Europees noodfonds voor een miljardenlening om zijn kapitaalzwakke banken overeind te houden.

De ministers van Financiën van de eurozone bespreken vanmiddag om vier uur in een teleconferentie de situatie in Spanje, ongeacht of het verzoek om hulp er al ligt. Volgens minister De Jager is die situatie 'urgent'. De Europese Commissie benadrukte vrijdag dat 'alle instrumenten in gereedheid zijn gebracht' om Madrid te helpen. De Spaanse regering hield zich op de vlakte over een hulpverzoek.

EU-ambtenaren en Brusselse diplomaten twijfelen er niet aan dat Spanje geld krijgt uit het noodfonds. Spanje zou na Griekenland, Ierland en Portugal het vierde land zijn dat door de eurocrisis niet langer in staat is zelf voldoende geld op de financiële markt te lenen. In het huidige, tijdelijke Europese noodfonds zit nog bijna 250 miljard euro. Zijn permanente opvolger, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), kan 500 miljard euro uitlenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden