IMF: schuldverlichting blijft voorwaarde steun Griekenland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) praat pas officieel mee over een derde steunpakket aan Griekenland als de Europese geldschieters overeenstemming bereiken over schuldverlichting voor het noodlijdende land. Dit meldt de Financial Times op basis van vertrouwelijke notulen van een IMF-bestuursvergadering.

Gijs Hablous
IMF-baas Christine Lagarde tijdens een persconferentie Beeld afp
IMF-baas Christine Lagarde tijdens een persconferentieBeeld afp

Hoe hard deze voorwaarde van het IMF daadwerkelijk is, moet de komende periode blijken. Volgens de Britse krant was er discussie over het standpunt tijdens de vergadering.

Maar als dit het officiële standpunt van het fonds is en blijft, zou dit kunnen leiden tot grote vertraging in de onderhandelingen over nieuwe steun aan Griekenland. De eurolanden konden het tot nu toe niet eens worden over schuldenverlichting.

Onder meer Duitsland, Finland en Nederland stellen zich hard op en willen absoluut geen kwijtschelding. Over ander vormen van schuldverlichting, zoals een langere looptijd van de leningen, willen de eurolanden pas praten als de Grieken eerst laten zien zich te committeren aan de bezuinigingsdoelen opgelegd door de trojka (Europese Centrale Bank, Europese Commissie, IMF).

Tsipras wil partijreferendum

De Griekse premier Tsipras heeft het niet makkelijk. Zijn partij Syriza is intern zeer verdeeld over nieuwe steun uit Brussel in ruil voor meer bezuinigingen. Om er zeker van te zijn dat een meerderheid van zijn achterban hem en het pakket van de eurolanden steunt, wil hij zondag een referendum houden binnen Syriza.

Tsipras spreekt de leden van het Centrale Comité van Syriza toe Beeld epa
Tsipras spreekt de leden van het Centrale Comité van Syriza toeBeeld epa

Vertraging

Volgens de Financial Times zou de opstelling van het IMF zelfs kunnen betekenen dat officiële gesprekken over een nieuw steunpakket tot ver in 2016 kunnen duren. De vraag is dan nog of het IMF zal participeren in een nieuw pakket. Zonder deelname van het fonds is er de kans dat een land als Duitsland alsnog afhaakt in de onderhandelingen over steun aan de Grieken, omdat de Bundestag dan mogelijk niet instemt met het voorgestelde noodpakket.

Deze week worden in Athene oriënterende gesprekken gevoerd over een derde steunpakket aan Griekenland van 86 miljard euro.

Tweespalt in trojka

De dwarse opstelling van het IMF ten opzichte van de ECB en de EU is niet nieuw. Lees er meer over in dit stuk (+) van economieredacteur Yvonne Hofs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden