IMF: meer tijd voor Griekenland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) steunt de Grieken bij hun verzoek om meer tijd te mogen nemen voor het doorvoeren van hun bezuinigingen. Dit heeft IMF-directeur Christine Lagarde donderdag gezegd op haar persconferentie voorafgaande aan de jaarvergadering in Tokio.

TOKIO - 'Het is soms verstandig wat meer tijd te nemen. Dat hebben we bepleit voor Portugal en voor Spanje en dat zou nu ook voor Griekenland moeten gelden. Zij moeten twee jaar extra de tijd krijgen om hun plannen door te voeren.'


De trojka - waar naast het IMF ook de EU en de ECB deel van uitmaken - zal binnenkort rapport moeten uitbrengen over de voortgang van Griekenland met de beloofde bezuinigingen. Nu al is duidelijk dat Griekenland zich niet aan de afspraken zal kunnen houden, vooral als gevolg van de economische krimp. De EU zou dan de steun aan Griekenland kunnen intrekken, wat leidt tot een faillissement van het land.


Lagarde beloofde dat het oordeel van het IMF over Griekenland niet te hard zal zijn. 'We moeten de hervormingen beoordelen. Maar ons doel is Griekenland weer op eigen benen te laten staan.' Evenals haar hoofdeconoom Oliver Blanchard zei ze dat het niet verstandig is om 'categorisch' vast te houden aan cijfermatige doelen. 'We moeten kijken naar structurele ontwikkelingen en automatische stabilisatoren hun werk laten doen', aldus de IMF-directeur. Op bepaalde uitgaven zoals uitkeringen en die in de zorg moeten niet worden gekort.


Lagarde waarschuwde tevens dat er mondiaal onvoldoende aandacht is voor de nijper wordende crisis in de VS. Daar zullen na de presidentsverkiezingen forse bezuinigingen worden doorgevoerd als er geen akkoord komt over verdere verhoging van de staatsschuld.


Rijke Grieken staan op de hitlist van Lagarde

Het is het smeuïgste aspect van het Griekse tragedie aan het worden. Christine Lagarde zou in haar tijd als minister van Financiën van Frankrijk de Griekse regering een lijst hebben overhandigd van 2.000 steenrijke Grieken die via een Zwitserse bankrekening de belastingen probeerden te ontduiken. Tot nu toe heeft niemand in Athene iets met die lijst gedaan. Wel pleegde de voormalige Griekse onderminister van Binnenlandse Zaken, Leonidas Tzanis, vorige week zelfmoord. Hij zou op de lijst van Lagarde voorkomen. Ook een Griekse zakenman die deze week tijdens een bezoek aan Indonesië een eind aan zijn leven maakte, zou op de lijst staan.


De lijst bevat in totaal 24 duizend namen van belastingontduikers van allerlei nationaliteiten. Ze zou door een computerhacker van de site van de private bank van HSBC zijn gehaald en daarna aan de Franse regering zijn gegeven. Twee voormalige ministers van Financiën, Evangelos Venizelos en Giorgious Papaconstantinou, geven elkaar volgens Griekse kranten nu de schuld dat het land niets heeft ondernomen nadat het de lijst had gekregen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden