IMF leidt sanering van economie Antillen

De economie van de Nederlandse Antillen zal worden gesaneerd aan de hand van een programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het IMF kan niet rechtstreeks geld voorschieten. De Antillen zijn geen lid van het fonds. Volgens een woordvoerder van het IMF is er sprake van een 'unieke constructie'. De organisatie controleert bij het verstrekken van leningen nauwgezet of een land zich aan de afspraken over sanering houdt.

De omvang van de lening staat nog niet vast. Schattingen lopen uiteen van honderd tot tweehonderd miljoen gulden. Minister H. Henriquez van Financiën en gedeputeerde E. Ys van het bestuurscollege Curaçao brengen maandag een bezoek aan het IMF in Washington om nadere details te bespreken.

Een missie van het IMF heeft onlangs de financiële situatie van de Antillen onderzocht en is tot de slotsom gekomen dat de maatregelen die de regering-Pourier heeft aangekondigd niet toereikend zijn. De Antillen kampen met een enorme begrotingstekort en een hoge staatsschuld. De aankondiging van Pourier accijnzen te verhogen en overheidsdiensten te privatiseren, leidde vorige week tot sociale onrust op Curaçao. De vakbonden verzetten zich tegen de maatregelen.

De verwachting is dat het aanpassingsprogramma van het IMF onder meer de invoering van omzetbelasting en een versnelde inning van belasting voorschrijft. Aan verdere afslanking van het overheidsapparaat valt niet te ontkomen.

Een speciale commissie onder leiding van minister van staat mr E. van Lennep brengt binnenkort een rapport uit over de financiële situatie van de Antillen. Daarin zullen maatregelen staan die op de langere termijn tot verbetering moeten leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden