IMF: Kredietcrisis kost 945 miljard dollar

De verliezen voor de financiële sector als gevolg van de kredietcrisis in de Verenigde Staten kunnen de komende tijd verviervoudigen.

Van onze verslaggever Ferry Haan

Een biljoen is duizend miljard ofwel een 1 met twaalf nullen. Het IMF ziet afschrijvingen van deze orde opdoemen nu de crisis zich verspreidt naar sectoren als het commercieel vastgoed en bedrijfsleningen.

Verslechtering
Volgens Jaime Caruana, hoofd van de kapitaalmarktafdeling van het IMF, verslechtert de economische situatie in vooral de Verenigde Staten verder. Daardoor krijgen de financiële instellingen nog grotere problemen. De aanhoudende val van de Amerikaanse huizenprijzen baart het fonds ook zorgen. Tegelijkertijd eisen veel geldschieters hun geld terug, waardoor hedgefondsen en andere financiële partijen nog steeds veel bezittingen moeten verkopen.

Het IMF denkt dat onorthodoxe maatregelen nodig zijn om het tij te keren. Het meeste nieuwe kapitaal voor banken in problemen komt van overheidsfondsen uit het Midden-Oosten en Azië. Deze partijen staken al ruim 40 miljard dollar in Amerikaanse banken. Toch is meer kapitaal nodig, stelt het fonds.

Tijdelijk helpen
De auteurs van het rapport over financiële markten stellen voor dat overheden fondsen creëren waarmee banken tijdelijk geholpen kunnen worden. Deze fondsen zouden de ingewikkelde beleggingsconstructies kunnen opkopen die de banken in problemen brengen. Terwijl banken door de grote koersverliezen failliet dreigen te gaan, hebben overheden wel de middelen om een crisis uit te zitten en te wachten tot de koersen zich weer herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden