IMF: Gevaarlijkste crisis in 70 jaar

De wereldeconomie loopt forse klappen op door de kredietcrisis. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is sprake van de gevaarlijkste financiële crisis sinds de jaren dertig.

Gevestigde industrielanden groeien nauwelijks meer en moeten rekening houden met zware tegenvallers. Recessie ligt op de loer. Het kan geruime tijd duren voor hun groei weer op peil is, schrijft het IMF in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook die woensdag verscheen.

De cijfers van het IMF zijn zeer somber. In juli dacht het nog dat de mondiale economie als geheel volgend jaar 3,9 procent zou groeien. Drie maanden later is dat cijfer al verlaagd naar 3 procent. Volgens het IMF kan dan worden gesproken van een wereldwijde recessie.

Het verwacht dat de eurolanden dit jaar afsluiten met een groei van 1,3 procent. Maar volgend jaar zal dat niet meer zijn dan een schamele 0,2 procent.

Nederland doet het dan met 1 procent nog niet eens zo slecht. De werkloosheid zal hier tot en met volgend jaar op ongeveer het laagste niveau van alle westerse landen blijven liggen.

De economieën van Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Ierland zullen krimpen, en bij Duitsland staat in het IMF-rapport een groeipercentage van 0.

Gierende remmen
In de Verenigde Staten komt de economie dit jaar sowieso ‘met gierende remmen tot stilstand’, schrijft het IMF. Het is steeds waarschijnlijker dat de VS eind dit jaar ineen recessie terechtkomen. Als maatregelen van de overheid om de kredietcrisis te beteugelen niet het gewenste effect hebben, wordt het beeld nog somberder.

In zijn sombere rapport heeft het IMF geen rekening gehouden met de wereldwijde verlaging van de rente met een half procentpunt, die gisteren bekend werd. Een dag eerder had het IMF internationale overheden opgeroepen de huidige financiële crisis doortastend en op een internationaal gecoördineerde manier aan te pakken om erger te voorkomen.

Ook met Aziatische reuzen als China en India zal het slechter gaan, want hun groei neemt sterk af. In China bedraagt die dit jaar waarschijnlijk nog 9,7 procent. Volgend jaar is het niet meer dan 9,3 procent. India daalt van 7,9 naar 6,9 procent. Hun export zal minder snel groeien, hun binnenlandse consumptie neemt wel toe.

Kleinere Aziatische landen hebben juist te kampen met hoge voedsel- en energieprijzen. In Afrika zal de financiële crisis en stijgende inflatie een einde maken aan jaren van stabiele groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden