IMF: diepste crisis sinds jaren dertig

IMF ziet groei wereldeconomie inzakken...

Van onze verslaggever Ferry Haan

AMSTERDAM De groei van de wereldeconomie valt dit jaar scherp terug. Er is een kans van 25 procent op een wereldwijde ‘recessie’, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die de kredietcrisis de ergste crisis noemt sinds de Grote Depressie in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Volgens het IMF valt de groei van de wereldeconomie terug tot 3,7 procent in 2008, blijkt uit een document waar het persbureau Bloomberg de hand op wist te leggen. De nieuwe IMF-voorspellingen stonden op een diapresentatie voor een conferentie in Azië. Het IMF publiceert de nieuwe groeivoorspellingen officieel volgende week op 9 april.

Wanneer de groei van de wereldeconomie daalt tot beneden de 3 procent, spreekt het IMF van een recessie. De kans dat dit zal gebeuren, schatten de internationale rekenmeesters op 25 procent. Een dergelijk laag groeicijfer voor de wereldeconomie kwam het laatst voor in 2001.

De belangrijkste boosdoener is de economie van de Verenigde Staten. De groei zal daar terugvallen tot 0,5 procent van het nationaal inkomen. Dat is drie keer minder dan de 1,5 procent die het IMF tot nu toe verwachtte. De groeiverwachting voor de eurozone is verlaagd van 1,6 naar 1,3 procent.

De president van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, erkende woensdag voor het Amerikaanse Congres dat de economie er niet goed voor staat. ‘Het lijkt nu waarschijnlijk dat het nationaal inkomen niet veel, of helemaal niet zal groeien in de eerste helft van 2008. De economie zou zelfs licht kunnen krimpen’, verklaarde de bankpresident. Volgens Bernanke gaat de economie ‘door een zeer moeilijke periode.’

Bernanke maakt zich ook zorgen over de stijgende prijzen in de VS. Niettemin zullen volgens hem de prijzen spoedig dalen, als gevolg van de lage economische groei.

De Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, reageerde in een televisie-interview op de uitgelekte IMF-analyse over de wereldwijde recessie. De minister oordeelde dat het IMF overdrijft.

In de uitgelekte documenten staat dat het IMF vreest dat de huidige kredietcrisis nog niet is uitgewoed. Er zouden zich nog lijken in de kast kunnen bevinden op de financiële markten. De economen waarschuwen dat het ‘grootste risico komt van de zich nog steeds ontvouwende gebeurtenissen op de financiële markten’. Ze waarschuwen dat de huidige credit squeeze zou kunnen veranderen in een full blown credit crunch. Deze laatste term wil zeggen dat banken dan nog nauwelijks krediet meer zouden verstrekken, waardoor de wereldeconomie grote schade kan oplopen.

De wereldwijde beurzen zien dit anders. Deze week wonnen financiële instellingen procenten tegelijk, nadat de Zwitserse bank UBS bekend had gemaakt nieuw kapitaal op te kunnen halen. Beleggers hopen dat de grootste bankverliezen nu wel geleden zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden